Foto: Pexels

Indijka Bilkis (82), koja je postala zaštitno lice dugotrajnih prosvjeda u Shaheen Baghu, našla se na popisu 100 najutjecajnijih osoba u 2020. koji objavljuje časopis Time, piše BBC u četvrtak.

Bilkis je bila u skupini žena koje su mirno prosvjedovale protiv kontroverznog građanskog zakona u Shaheen Baghu, četvrti New Delhija.

Na godišnjoj listi najutjecajnijih osoba časopisa Time uvršteni su pioniri, lideri i ikone iz cijelog svijeta. Indijski premijer Narendra Modi i bolivudski glumac Ayushmann Khurana također su na toj listi.

Bilkis, popularnu kao Dadi (na hindskom baka), indijska novinarka i autorica Rana Ayyub opisuje kao “glas marginaliziranih”.

“Bilkis je pružila nadu i snagu aktivistima i vođama studenata koji su pritvoreni jer su se zauzimali za nepopularnu istinu u demokraciji koja je klizila u autoritarnost i nadahnula je mirne prosvjede diljem zemlje”, napisala je Ayyub.

Heštegovi #ShaheenBagh i #Bilkis postali su top trendovi na Twitteru jer su mnogi korisnici slavili njezin uspjeh.

Bolivudski redatelj Onir nazvao ju je “hrabrim, nadahnjujućim glasom Shaheen Bagha” na Twitteru. Odvjetnica Karuna Nundy tvitala je da je njezino zahtijevanje da se poštuje ustav u  Shaheen Baghu jedno od najinspirativnijih djela ove godine.