Foto: Foto Tina

Nakon četiri uspješno provedenih predavanja, posljednje se predavanje “Maratona karijera” održalo 13. lipnja 2018. u dvorani Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Studenti i mladi okupili su se s istim ciljem – saznati kako se najbolje ostvariti u vlastitoj profesiji, odnosno kako uspjeti u Hrvatskoj, i to od četvero gostiju, mahom bivših polaznika matičnog fakulteta.

Susret je predavanjem započeo diplomirani ekonomist iz Zagreba i CEO startupa “Good Game Global” Nikola Stolnik. Netipičan put prema karijeri uključujući poslove u Googleu i Nanobitu svakako je zanimljiva priča koja je zainteresirala brojne prijavljene. Studente je ohrabrio izjavom da su se samim dolaskom ovdje izdvojili iz mase.

“U traženju posla bitno je pokazati inicijativu. Nije potrebno uvijek slati službene prijave, već treba tražiti i druge prilike”, naglasio je.

Stolniku su se u panel raspravi s temom o aktualnostima, mogućnostima zapošljavanja i ostvarivanja karijere na hrvatskom tržištu rada pridružila i još tri stručnjaka hrvatske poslovne scene: Krešimir Dvorski (Sustav javnih bicikala d.o.o – nositelj Nextbike licence), poduzetnica i osnivačica Business Caféa Kristina Ercegović te Stela Stare, direktorica nagrađivanja i operativnog poslovanja ljudskih resursa u INI.

Govornici su u razgovoru istaknuli –  važno je slušati sebe i uvijek sve nositi sa sobom, važni su dugoročna motiviranost, entuzijazam i želja. Podijelili su sa studentima vlastita iskustva iščitavanja životopisa i selekcijskih postupaka pri prijavama za posao, savjetovali kako pristupiti traženju prvog posla nakon diplome i istaknuli da je potrebno biti oprezan pri pokretanju vlastitog posla.

Zaključno, panelisti su se složili – u Hrvatskoj je moguće uspjeti, kao zaposlenik ili kao poduzetnik, no uspjeh ne nastaje preko noći, kao niti odmah nakon završetka fakulteta. Uz poziv mladima da ostanu raditi u Hrvatskoj, savjet je govornika bio da slobodno iskuse rad u inozemstvu koji će ih naučiti novim znanjima, ali da se s njima vrate doma i ulažu ih u uspjeh u Hrvatskoj.

Za kraj, i ovaj je put jedan od prisutnih studenata nagrađen iznenađenjem partnera projekta HalPet – online tečajem poslovnog engleskog jezika.

Dodatne informacije dostupne su na službenoj Facebook stranici Maratona karijera.