StoryEditor

‘ŽENE, SLOBODA I ŽIVOT‘ Zagreb pokazao solidarnost prema ženama Irana

‘Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre zlostavljaju i zatvaraju diljem svijeta. Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre ubijaju‘, rekla je jedna od organizatorica prosvjeda Rada Borić za N1

30/09/2022 u 13:50 h
14010
Pixabay

Kako bi podržali akciju solidarnosti sa ženama u Iranu, građani Zagreba okupili su se u petak u podne ispred veleposlanstva Islamske Republike Iran u Zagrebu, prenosi N1. Akciju je organizirala inicijativa Milijarda ustaje, a glavna je poruka "žene, sloboda i život" – slogan koji na prosvjedima koriste i Iranke.

Podsjetimo, stanovnici Irana diljem zemlje prosvjeduju zbog ubojstva 22-godišnje Mahse Amini, Kurkinje koju je u Teheranu uhitila vjerska policija zbog ćudoređa, odnosno neprimjerenog nošenja hidžaba. U prosvjedima koji su počeli nakon 16. rujna, kada je mlada djevojka umrla u bolnici, živote je izgubilo nekoliko desetaka ljudi.

"Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre zlostavljaju i zatvaraju diljem svijeta. Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre ubijaju", rekla je jedna od organizatorica prosvjeda Rada Borić za N1.

Žene diljem svijeta u znak pobune režu kosu i pale hidžabe, a iranska vlada odgovorila im je nasiljem. Iranski predsjednik Ebrahim Raisi smatra da je "kaos" koji stvaraju prosvjedi neprihvatljiv te da "s onima koji su u njima sudjelovali treba postupati odlučno", prenosi Hina. Optužio je i Sjedinjene Američke Države za poticanje prosvjeda.

Ovi prosvjedi Irance podsjećaju na studeni 2019., kada su prosvjedovali zbog rasta cijena goriva. Prosvjedi su bili ugušeni silom, a prema službenim podacima umrlo je 230 ljudi, dok je Amnesty International procijenio da ih je ubijeno više od 300.

Vezani članci
25. travanj 2024 16:14