Foto: Zrinka Medak/Global

Od prošlog tjedna na Fakultetu političkih znanosti traje radionica “Media training workshop: The News and Me” pod mentorstvom B. Williama Silcocka i Jacoba Nelsona iz Walter Cronkite School of Journalism & Mass Communication, Arizona State University.

Ovo nije prvi put da profesor Silcocka mentorira radionicu na FPZG, ali kako kaže, ovogodišnja je radionica najsloženija do sada. Naime, pri dolasku s aerodroma naišli su na veliki prosvjed novinara pa su se odmah bacili na posao. Kako kaže, zaboravili su na umor i jet lag, sve u svrhu dobre priče. Osim toga, imali su poteškoća s financiranjem pa su im se sudionici iz Albanije, Srbije i Slovenije pridružili tek drugi tjedan radionice. Ipak, naglašava kako ništa ne bi bilo moguće bez profesorice Tene Perišin.

“Ona je zaslužna za ovu suradnju i za postojanje TV Studenta općenito. Ovogodišnja radionica je fokusirana na lažne vijesti, stoga smo s Walter Cronkitea doveli i profesora Jacoba Nelsona”, ističe.

“Svake godine idemo u posjet raznim lokacijama u Hrvatskoj, kao što je kamp za tražitelje azila u Kutini. Ove godine posjetili smo Obrovac”, prepričava profesor Silcock.

“Dio ove radionice je i pomoć ljudima da se pomire s prošlošću pa smo u okolici Obrovca pronašli jednog farmera čije su roditelje ubili pripadnici srpske vojske tijekom rata. Ali jedan od njegovih najboljih prijatelja je Srbin, koji također ima svoju farmu. Zanimljivo je to kako njih dvojica danas skladno žive na mjestu gdje je nekad bjesnio međusobni rat. To su zadivljujuće priče koje trebaju biti ispričane”, objašnjava profesor Silcock.

Za razliku od profesora Silcocka, profesor Jacob Nelson prvi put sudjeluje na ovoj radionici.

“Kada sam tek došao, nisam znao što očekivati, sve mi je bilo novo i nepoznato. Ali zaista sam zadivljen posvećenošću svih sudionika unatoč tome što ne znaju uvijek na kojoj će priči raditi, ne znaju što ih čeka, ali se prema poslu nose kao pravi novinari”, komentirao je profesor Nelson. Dodao je kako je ovaj posao izazovan i ponekad zbunjujući.

“Sudionici radionice moraju pronaći priču, način na koji će je ispričati, moraju se nositi s nama mentorima koji se ne slažemo uvijek oko načina na koji priča treba biti napravljena. Osjećaj je kao u pravoj redakciji, a oni su marljivi i strpljivi”, završava.

Što su tijekom dvotjedne radionice studenti sa svojim mentorima radili možete pogledati u petak u 17 sati u A dvorani Fakulteta političkih znanosti. (Zrinka Medak)