Foto: Zrinka Medak/Global

Na Fakultet političkih znanosti ovog je tjedna u sklopu radionice “Media training workshop: The News and Me” stiglo sedam studenata i jedna docentica iz susjednih zemalja – Slovenije, Srbije i Albanije.

Foto: Zrinka Medak/Global

Iako je radionica počela već prošlog tjedna, radi se punom parom. Studenti novinarstva iz Hrvatske i susjednih zemalja uče kako se kroz rad na ispravan način odnositi prema stereotipima, marginaliziranim zajednicama te manjinama, s posebnim naglaskom na korištenje mobilnih uređaja prilikom snimanja vijesti.

Fjoralba Sinoruka iz Tirane u Albaniji kaže da je za radionicu čula od prijatelja koji je također bio na radionici prije dvije godine.

“Radionica je u vezi mobilnog novinarstva, a to me jako zanima jer radim na online platformi pa želim što više naučiti o tome”, kaže Fjoralba te naglašava kako joj je najzanimljiviji praktični dio pronalaženja priča i snimanja.

S njom se složio i Matej Simič, student iz Slovenije koji kaže kako očekuje naučiti brojne novosti koje će kasnije moći primjenjivati u svom radu.

Foto: Zrinka Medak/Global

“Do sada smo snimali neke kadrove u gradu, a do kraja radionice ćemo ih montirati u kratke videe koje ćemo onda pokazati pred publikom”, dodaje Matej.

Osim studenata, na radionicu je stigla i Ivana Stojanović Prelević, docentica odjela za komunikologiju u novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu, koja je došla s dvije svoje studentice. Stojanović Prelević  ističe da joj se najviše sviđa to što radionica objedinjuje studente i mentore iz različitih zemalja.

“Diskusija između mentora i studenata mi je odlična, volim čuti različita mišljenja i poglede”, kaže docentica Stojanović Prelević. Važnost različitih iskustava naglasio je i Matej.

“Zanimljivo mi je čuti brojna iskustva sudionika radionice koji dolaze iz različitih zemalja regije, kao i iskustva mentora iz Amerike, gdje točno možemo vidjeti određene razlike iz kojih učimo”.

Kako su sudionici radionice surađivali i što je iz te suradnje nastalo možete pogledati u petak u 17 sati u A dvorani Fakulteta političkih znanosti, gdje će se prikazati video materijali nastali na radionici. (Zrinka Medak)