StoryEditor

KORUPCIJA STVORILA BEZNAĐE Vladajući ne mare za mlade ljude, već samo za one s ‘plavim karticama‘

U borbi protiv koruptivnih radnji više značaja bi se trebalo dati jačanju vladavine prava i promjeni mentaliteta kroz obrazovanje, smatra profesor s Fakulteta političkih znanosti Zdravko Petak

25/10/2022 u 07:18 h
14023
Pixabay

Velika prisutnost koruptivnih radnji u Hrvatskoj stvorila je svojevrsno beznađe kod mladih i negativno utječe na političku participaciju, a mladi posljedično imaju manje povjerenja u cijeli sustav, objasnili su u svom radu studenti Fakulteta političkih znanosti, za koji su ujedno dobili i rektorovu nagradu. Jedna od dobitnica nagrade, studentica Mirta Čenić, kaže da korupcijske afere pokazuju kako se država uništava na račun građana.

"Žalosno je što onda isti građani, iz raznih razloga, ponovno glasaju za vladajuću stranku, a vladajući svojim odlukama pokazuju da ih nije briga za mlade ljude poput nje, već samo na one s 'plavim karticama'", kaže Mirta. Nadodaje da ju kao mladu osobu i studenticu takvo stanje pogađa jer se pokazuje da ono što ih uče na fakultetu o poštivanju zakona i radu institucija u praksi izgleda drugačije.

Vladu nije briga za mlade

U radu "Kad kradu svi, zašto ne bismo i mi?: Korupcija i njena veza s institucionalnim povjerenjem i političkom participacijom" osvrnuli su se i na to kako koruptivne radnje i percepcija samih koruptivnih radnji utječe na mlade i njihovu političku participaciju te povjerenje u državne institucije, objašnjava Mirta.

"Među mladima vlada jedna vrsta apatije jer mladi ovu državu shvaćaju samo kao besplatno školovanje i idem van. Ne vide prilike u Hrvatskoj kad znaju da će negdje vani biti i bolje plaćeni i imati bolje uvjete života s mogućnošću napredovanja", kaže Mirta.

Problem u Hrvatskoj je i u samom povjerenju građana, koje je teško vratiti u kratkom roku, smatra profesor Zdravko Petak

Studentica naglašava da osobno nema povjerenja u pravosudni sustav, kao ni u vladajuće, jer nema dovoljno transparentnosti, a procesi su spori i sve se odvija tromo, umjesto da se započne s digitalizacijom.

Profesorica Dagmar Radin s Fakulteta političkih znanosti objašnjava da Hrvatska ima problem s neučinkovitim, odnosno sporim pravosuđem, gdje procesi često krše pravo na pravovremeni sudski postupak, a kazne za kaznena djela su relativno blage. Profesorica navodi i da su građani izgubili povjerenje prvenstveno u političare, ali i u pravosuđe te većinom smatraju da je svaki političar korumpiran.

Korupcija kao endemska pojava

"To zapravo ukazuje na svojevrsnu skepsu i na to da su izbori zapravo ili izbor manjeg zla ili izbor onog koji će krasti za grupu kojoj birač pripada", kaže Radin.

Broj neriješenih korupcijskih afera u Hrvatskoj je premalen, unatoč nekoliko osuđujućih presuda, tvrdi profesor s Fakulteta političkih znanosti Zdravko Petak. Kao jedan od ključnih problema navodi isprepletenost neformalnih mreža, a tu spadaju političari, poslovni ljudi i suci koji dovode do naštimavanja presuda.

'Stvarno suzbijanje koruptivnih radnji u Hrvatskoj nažalost nije visoki javno-politički prioritet', tvrdi profesor Zdravko Petak

"Slučaj Žalac pokazao je da se neki predmeti stavljaju u ladicu i da ih iz nje ne vadi ponovno domaće pravosuđe, nego je to morala učiniti glavna europska tužiteljica Laura Codruța Kövesi", prisjeća se Petak.

Za korupciju u Hrvatskoj kaže da su endemska pojava te da se od 2015. naovamo samo povećavaju. Spominje i podatak da je prema indeksu percepcije korupcije Transparency International Hrvatska pala s 50 bodova na 47 te se nikako ne uspijeva podići. Ističe da i dalje postoji matrica koja dominira u političkom i društvenom životu u Hrvatskoj - dajte nam europski novac, a pustite nas na miru u borbi protiv koruptivnih radnji.

Kako suzbiti korupciju

"U borbi protiv koruptivnih radnji naglasak se uvijek stavlja na efikasnost i neovisnost pravosuđa, no više značaja bi se trebalo dati jačanju vladavine prava i promjeni mentaliteta kroz obrazovanje", objašnjava profesor Petak.

Smatra da će početak promjena biti onda kada oni koji su odgovorni za koruptivne radnje budu i kažnjeni, pravovremeno i primjereno.

S njim se slaže i profesorica Radin koja tvrdi da je za promjene u sustavu "potrebna politička volja, a čini se da ona ne postoji s obzirom na to da bi te iste promjene potencijalno otkrile uključenost puno šire mreže sudionika u koruptivno djelo", naglašava profesorica.

Radin također dodaje i da istraživanja pokazuju da mnoge istrage koruptivnih djela, kada se približe vrhu države, često budu potkopavane na razne načine, poput rezanja budžeta tijelima koja istražuju korupciju te ukidanja ili smanjivanja njihovih funkcija.

"Stvarno suzbijanje korupcije u Hrvatskoj nažalost nije visoki javno-politički prioritet", zaključuje Petak.

Afera INA neće dovesti do većih promjena kod vladajućih

Afera INA jedna je od posljednjih koja je potresa hrvatsku javnost, a radi se o nezakonitoj preprodaji plina u INA-i kojom je nekoliko osoba iz uprave tvrtke steklo korist. Kako će završiti rasplet aktualne afere, Petak smatra poprilično nejasnim.

Potrebno je napomenuti da postoji mogućnost uključenosti MOL-a, mađarske naftne tvrtke, u cijelu aferu, iako iz MOL-a negiraju takve tvrdnje.

"S jedne strane, imate MOL koji je u izravnoj vezi s mađarskom vladom, u zemlji u kojoj je razina korupcije ista kao i kod nas. S druge, imate podijeljenu oporbu, koja vjerojatno neće uspjeti iskoristiti marifetluke napravljene u INA-i", kaže Petak.

Ističe da afera u manjoj mjeri može negativno utjecati na premijera i Vladu, no dok građani ne dođu do uvjerenja da bi netko drugi mogao bolje upravljati INA-om smatra da se skoro ništa neće promijeniti.

"Tako da je veliko pitanje može li se afera INA povezati s aferom FIMI media. Nakon te afere HDZ je izgubio izbore 2011. Ostaje nam da vidimo što će se desiti 2024.", tvrdi Petak.

Profesorica Radin situaciju u kojoj premijer i vlada dižu ruke od odgovornosti za aferu objašnjava činjenicom da vladajući vjerojatno već imaju kalkulaciju u kojoj "davanje ostavke i sazivanje novih izbora ne bi bilo u njihovu korist", kaže Radin.

Vezani članci
17. svibanj 2024 02:41