StoryEditor

BRONČANI VATRENI Hrvatska srušila Maroko i postala treća reprezentacija svijeta

Hrvatskoj je ovo treća medalja na šest Svjetskih nogometnih prvenstava

18/12/2022 u 09:53 h
14491
MIHAEL FARKAš/GLOBAL

Nakon poraza od Argentine i Francuske, Hrvatska i Maroko sučelili su se u borbi za treće mjesto na ovogodišnjem prvenstvu. Ove momčadi međusobno su i otvorile svoj put na prvenstvu, odigravši bez pogodaka u prvom kolu skupine F, a u ovoj utakmici zatvorile su svoj put, samo su ulozi bili ponešto veći.

Hrvatska – Maroko 2:1

Joško Gvardiol 7', Mislav Oršić 42'/Achraf Dari 9'

Hrvatska je puno bolje otvorila ovaj susret, pritiskala te povela u sedmoj minuti. Lovro Majer izveo je slobodni udarac, Ivan Perišić prebacio u sredinu, a tamo Joško Gvardiol sjajno glavom zakucao u mrežu za rano vodstvo Vatrenih. Ipak, samo su dvije minute bile potrebne da se stvari vrate na početak. Slobodan udarac za Maroko izveo je Hakim Ziyech, Lovro Majer je u najboljoj namjeri da očisti ubačaj prenio loptu visoko do peterca gdje se najbolje snašao Achraf Dari koji zabija za 1:1. Nakon toga, Vatreni su nastavili pritiskati te su imali neke sjajne prilike, no nisu uspjeli vratiti vodstvo, sve do 42. minute.

Tada je proradila osovina Dinamo-Hajduk, Marko Livaja dodao je Mislavu Oršiću koji je na svoj klasičan način, s lijeve strane u daljnji kut spektakularno pogodio za novo vodstvo Hrvatske 2:1. U drugom dijelu Maroko je počeo ići u visoki presing te pokušavao doći do pogotka, no bezuspješno, a ovo poluvrijeme obilježio je katarski sudac Ibrahim Al-Jassim Abdulrahman koji nije sudio čisti kazneni udarac za Hrvatsku kada je Gvardiol sapleten u kaznenom prostoru, no nasreću to nije utjecalo na  rezultat što je značilo da Vatreni mogu početi slaviti!

'Idemo po zlato 2026.'

Odmah nakon pobjede, navijači su izašli na ulice slaviti treću hrvatsku medalju na šest svjetskih smotri. Atmosfera na ulicama, kako kaže navijač Dorian, bila je nešto što se neće samo tako zaboraviti.

"Iako ova utakmica nije išla u produžetke, nije bila ništa manje stresna od ostalih, što mogu zahvaliti sucu koji nije sudio čist kazneni udarac na Gvardiolu, no ipak smo osvojili to treće mjesto. Atmosfera je bila predivna i nezaboravna, a na idućem svjetskom prvenstvu idemo po zlato", rekao je navijač.

image
MIHAEL FARKAš/GLOBAL

Bilo je i onih koji su u svom tom slavlju pronašli vremena i za kritike. Navijač Matija žestoko je kritizirao suca i VAR sobu, ali na kraju i  pohvalio igrače.

"VAR je ponovno na ovom prvenstvu pokazao nekompetentnost. Čisti nedosuđeni kazneni udarac je među najgorim greškama ovoga prvenstva, ali to nije omelo naše Vatrene koji su odigrali sjajnu utakmicu i zasluženo uzeli treće mjesto", rekao je Matija.

Vezani članci
24. travanj 2024 12:37