StoryEditor

NOĆNI MARŠ ‘Doli potplaćeni rad. Doli neplaćeni rad. Živio 8. mart! Živio ženski štrajk!‘

Povorka kreće od Trga žrtava fašizma prema Zrinjevcu

07/03/2023 u 06:57 h
<p>Žene drže plakat na Noćnom maršu za Dan žena</p>
Žene drže plakat na Noćnom maršu za Dan ženaBENJAMIN STRIKE

Feministički kolektiv fAKTIV već sedmu godinu za redom održava osmomartovski noćni marš, a njihova je parola Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici! Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a do pola sata nakon okupljanja kreće povorka prema Zrinjevcu. 

fAKTIV, u objavama na Facebooku, ističe da je štrajk usmjeren na neprekidnom radu kod žena. Objašnjava da plaće nisu dovoljne za dostojanstven život, da ih jede inflacija, pohlepa šefova, kapitala i rentiranja, pa ni onda kada žene dođu kući njihov posao ne staje već moraju 'rintati' po kući. 

"Diljem svijeta žene u kućanskom radu u prosjeku provedu od jednog do četiri sata dnevno duže od muškaraca. U 'naprednijim' kućanstvima to je i dalje skoro 400 sati godišnje. Dakle, 16 dana u godini koje ženama apsolutno nitko neće vratiti. A u kućanstvima u kojima sve pada na ženska leđa, više od 1500 sati, dva mjeseca godišnje neplaćenog rintanja", napisao je feministički kolektiv u jednoj Facebook objavi. 

U svom priopćenju fAKTIV objašnjava da ne pristaju na lažne mitove o ženskoj prirodi i na podvale o prirodnom radu ljubavi te ne pristaju na ucjene nevidljivog neplaćenog rada i njegova umora zbog kojega nemaju vremena za sebe. Zbog tih razloga marširaju prema ženskom štrajku te potiču ostale građane da se pridruže kako bi taj ženski štrajk mogao postati veliki štrajk

"Doli brnaut. Doli potplaćeni rad. Doli neplaćeni rad. Živio 8. mart! Živio ženski štrajk!", stoji na kraju objave. fAKTIV ukazuje na problem neprekidnog rada te potiče ljude da zasluže odmor i da se zajedno vesele malim otporima.

Vezani članci
19. svibanj 2024 04:28