StoryEditor

OCEANOVIH SEDAM Dina Levačić dovršila ‘sveti gral‘ daljinskog plivanja i postavila rekord

‘Bilo je jako valovito i svi u timu smo se nadali da će se more tijekom dana primiriti‘, kazala je Levačić koja plivanje trenira više od 20 godina

16/03/2023 u 08:31 h
15273
PEXELS

Dina Levačić prva je osoba iz Hrvatske koja je preplivala sedam morskih tjesnaca godinama poznatih kao "sveti gral" daljinskog plivanja, pisale su Sportske novosti . Time je ova 27-godišnjakinja postavila svjetski rekord kao najmlađa žena kojoj je to pošlo za rukom. Mlađi od nje je jedino 23-godišnji Indijac Prabhat Koli koji je rekord također postavio u ožujku.

Levačić je ovim postignućem zaključila izazov u koji se upustila 2017. godine. Tada je kao prvi od sedam morskih maratona odlučila je preplivati kalifornijski Catlin. Iste godine preplivala je poznati La Manche. Iduće godine uputila se na Havaje, a potom u Japan. U 2022. preplivala je Gibraltar te Sjeverni kanal između Irske i Škotske.

Svojih "Oceanovih sedam" završila je svladavanjem Cookovog prolaza kod Novog Zelanda. Tjesnac dugačak 23 kilometara preplivala je za 11 sati. Pritom je temperatura zraka te noći bila 12 Celzijevih stupnjeva, dok je u moru bilo četiri stupnja toplije.

"Bilo je jako valovito i svi u timu smo se nadali da će se more tijekom dana primiriti“, kazala je Levačić koja plivanje trenira više od 20 godina.

Dodala da je uspjela doći do cilja iako su uvjeti ostali nemilosrdni. Levačić se ovim uspjehom upisala na zavidnu listu ljudi koji su uspjeli preplivati sedam tjesnaca, izvijestila je Slobodna Dalmacija. 

"Ovo je kruna svih tih godina truda i ponosna sam što će moje ime, kao i hrvatska zastava stajati uz 22 ljudi koji su preplivali Velikih sedam“, rekla je Levačić. 

Vezani članci
20. svibanj 2024 03:16