Foto: Pixabay

Pitanje kriptovaluta sve više puni medijski prostor usporedno s povećanjem njihova utjecaja na društvo. Blockchain tehnologija napokon daje ljudima slobodan izbor hoće li koristiti banke ili ne. Budući da ovaj sustav eliminira potrebu postojanja trećeg nezavisnog entiteta koji će nadzirati transakcije, nerijetko se raspravlja o kraju bankarstva kakvo poznajemo, ali i konačnom kraju korupcije.

Država zakinula tvrtke

“Mislim da je to utopija, banke su premoćne da bi samo tako nestale”, objašnjava Luka Burazer, direktor tvrtke BitLucky. Uvjeren je da će se bankarski sustav modernizirati i iskoristiti tehnologiju koja im je ponuđena, ali ne isključuje mogućnost da će banke u budućnosti vjerojatno biti prisiljene smanjivati provizije. Slično misli i Bruno Škvorc, vlasnik portala Bitfalls.com, broker kriptovalutama, konzultant i programer blockchain tehnologije.

“Banke i kriptovalute mogu koegzistirati, zapravo je simbioza najbolje rješenje za sve”, kaže Škvorc i dodaje kako je sigurnost koju nude banke nezamjenjiva, ali trebaju shvatiti da je došao kraj profitiranju na transakcijama i objeručke početi nuditi blockchain usluge svojim klijentima – štednje i mirovine u kriptovalutama, investicijski fondovi, i sve drugo čime se danas u bankama legalno možemo kockati.

‘Na pragu smo novog doba i osobno ne mogu biti uzbuđeniji zbog toga’, tvrdi Bruno Škvorc, vlasnik portala Bitfalls.com

Predviđa da će svijet imati neviđenu likvidnost i globalni tok novca, ako banke prihvate tu tehnologiju, ali ako nastave plivati uzvodno, biti će eliminirane za najviše deset godina.

“Više neće biti koncepta too big to fail jer će kripto prostor biti veći od svih njih”, zaključuje Škvorc.

Digitalna kriptokuna zaustavila bi i korupciju u državi, ali unatoč tome ne radi se na unapređenju tog područja nego upravo suprotno. Hrvatska je ove godine odbila potpisati Deklaraciju o europskom blockchain partnerstvu čime je svoje tvrtke koje se bave kriptovalutama zakinula za 300 milijuna eura subvencija. Ono što je manje poznato jest da ovaj sporazum podupire zapravo tehnologiju koja omogućava automatizaciju iznimno velikog postotka javne uprave i “uhljebskih” radnih mjesta.

Važnost leži u suradnji

Foto: Pixabay

“Na pragu smo novog doba i osobno ne mogu biti uzbuđeniji zbog toga”, tvrdi Škvorc.Prema Burazerovim riječima, u novom dobu koje nam donosi blockchain možemo očekivati veću razinu transparentnosti i istine, ali ne smatra to razlogom izostanka potpisa. Smatra da izostanak potpisa sigurno proizlazi iz straha ili neznanja same države.

“Vlada zapravo blokira tehnološki napredak u smjeru blockchaina zbog neznanja i straha koji im banke utjeruju u kosti, a ne zato što se boje eliminacije korupcije. Tog aspekta još jednostavno nisu svjesni, tu tehnologiju jednostavno ne razumiju”, dodaje Škvorc.

Rješenje tog problema vide u suradnji države i Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK). UBIK naime pokušava približiti blockchain tehnologiju vladajućoj eliti te osvijestiti javnost da njezin domet u praktičnim implementacijama nadilazi striktno financijske aspekte.