StoryEditor

POPUT ZNANSTVENE FANTASTIKE Neobični fenomeni tijekom 2020. godine

Misterij koji se pojavio pred sam kraj 2020. godine, ali je privukao najveću pozornost javnosti svakako su pronalasci neobičnih monolitnih instalacija u različitim krajevima svijeta
Autor:
Global.
24/12/2020 u 17:47 h
Najnovija fotografija čudovišta iz Loch Nessa, objavljene snimke američke ratne mornarice koje navodno prikazuju neidentificirane leteće objekte i otkriće strukture izgrađene od lubanja samo su neki od neobičnih i za sada neobjašnjivih događaja koji su se dogodili tijekom ove turbulentne godine.

Nessie se vraća kući

Nakon više od deset godina ponovno je snimljena fotografija neuhvatljivog čudovišta iz Loch Nessa. Fotografiju je snimio Britanac Steve Challice koji je svoj godišnji odmor provodio istražujući okolinu jezera. Ovom fotografijom ponovno je uzburkan misterij star preko 70 godina povezan uz neuhvatljivo biće koje navodno obitava u dubinama. Ako je fotografija doista autentična mogla bi biti jedna od najboljih fotografija čudovišta ikada snimljenih, smatraju stručnjaci za fenomen jezera Loch Ness. Prema pisanju The Forbesa Challice je fotografiju objavio na svojem Facebook profilu, ali nije tvrdio da je na fotografiji zabilježio čudovište. Međutim, nije prošlo mnogo vremena i entuzijasti oko potrage za legendarnom Nessie uočili su sličnosti između fotografije Stevea Challica i drugih fotografija s svjedočanstvima koja su se povezivala uz viđanje čudovišta. Fotografija je mnoge odmah podsjetila na jednu od najslavnijih fotografija Nessie, takozvanu "kirurgovu" fotografiju iz 1934. godine. Čudovište iz jezera Loch Ness jedno je od najslavnijih "jezerskih čudovišta" o kojima pripovijedaju različite svjetske mitologije, ali i moderne legende. Povjesničari smatraju da se mit o neobičnom stvorenju iz jezera može pratiti sve do zapisa iz 7. stoljeća koji spominju jezero i njegovog tajanstvenog stanovnika. Slavna Nessie postala je dio folklora i velika turistička atrakcija, a brojni posjetitelji i danas se nadaju da će ugledati tu misterioznu pojavu između valova na jezeru Ness.

Misteriozni monoliti

Misterij koji se pojavio pred sam kraj 2020. godine, a privukao je najveću pozornost javnosti, svakako je onaj o pronalascima neobičnih monolitnih instalacija u različitim krajevima svijeta. Prvi monolit pronađen je duboko u pustinji Utah u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom leta službe za javnu sigurnost. Nakon što je otkriće monolita raspirilo brojne teorije na društvenim mrežama, instalacija je zagonetno nestala. Dok su brojni znatiželjnici mozgali i na internetu pokušavali odgonetnuti je li riječ o izvanzemaljskoj intervenciji, umjetničkom djelu ili pak nekoj drugoj opciji, monoliti su se počeli pojavljivati i u drugim zemljama. Samo nekoliko tjedana nakon monolita iz Utaha veoma slična instalacija pojavila se na planini u Rumunjskoj. Nakon toga monoliti su postali nezaustavljivi i do sada su se pojavili u mnogim zemljama na mjestima poput plaža i planinskih zaravni. Brojnije od monolita postale su samo teorije o njihovom nastanku i poruci. U vrijeme pojavljivanja prvog monolita jedna od najuvjerljivijih teorija bila je ta da je monolit zapravo umjetničkog djelo avangardnog umjetnika i zaljubljenika u znanstvenu fantastiku Johna MaCrackena. Međutim, s pojavom sve većeg broja monolita širio se i raspon teorija kojima se pokušalo objasniti njihovo nastajanje. Prema pisanju The Guardiana jedna od teorija bila je da iza svega stoji slavni umjetnik pod pseudonimom Banksy, drugi su tvrdili da su monoliti zapravo nekakva vrsta diverzije kojem se skreće pozornost s mnogo važnijih zbivanja, a bilo je i onih koji su odgovor tražili u posjetiteljima s drugih planeta.

Toranj lubanja

Arheolozi su na području današnjeg Mexico Citya tijekom istraživanja ostataka stare prijestolnice Asteka pronašli građevinu čija je vanjska struktura prekrivena ljudskim lubanjama. Poznato je da su Asteci bili vješti ratnici čija je religija uključivala i ljudske žrtve, ali ovakvo otkriće iznenadilo je znanstvenike. https://twitter.com/JustHistoryPost/status/1299017580322025474 Iako je "toranj lubanja" otkriven tijekom arheoloških istraživanja 2015. godine, otkrićem nove razine ove građevine broj lubanja popeo se na preko 600. Prvi put pronađene su lubanje žena i djece uz lubanje ratnika vješto ugrađene u strukturu tornja. O religiji i obredima Asteka malo je toga poznato i većina informacija dolazi iz pisanih dokumenata koji su nastali tijekom Španjolskih osvajanja. Astečki "toranj lubanja" vrlo brzo postao je senzacija u arheološkim krugovima, ali je privukao i pozornost šire javnosti kao jedno od najzanimljivijih i najčudnijih otkrića tijekom 2020. godine. Arheolozi koji su radili na iskopavanju građevine smatraju da je izgrađena između 14. i 15. stoljeća, a nalazi se u neposrednoj blizini hrama boga Huitzilopochtla, ratničkog božanstva i jednog od vrhovnih bogova u panteonu Asteka. Zapisi konkvistadora spominju građevine u koje su ugrađene na tisuće ljudskih kostiju i lubanja, no sve do sada znanstvenici su takve izvještaje smatrali pretjerivanjem, prenosi Smithsonian magazin.

Snimke NLO-a

Tijekom 2020. godine Pentagon je prvi put službeno objavio snimke NLO-a. Piloti američke ratne mornarice veoma osjetljivim infracrvenim kamerama snimili su neidentificirane letjelice koje su se kretale velikom brzinom. Snimke su od početka bile okružene brojnim kontroverzama. Kada su prvi put izašle u javnost objavila ih je jedna privatna kompanija, što je potaknulo niz rasprava o autentičnosti sadržaja. Iako su iz američke ratne mornarice potvrdili da je riječ o njihovim snimkama, tek ove godine Pentagon je službeno objavio snimke te je potvrđeno da one prikazuju susret pilota s neidentificiranim letećim objektima. Međutim, iz Pentagona su također priopćili da objava snimki zapravo ne otkriva mnogo toga i da nije riječ o nikakvim tajnama, u međuvremenu istraga o opažanjima nepoznatih letjelica i dalje je u tijeku. Istrage susreta pilota i čudnih fenomena na nebu intenzivno su se provodile između 2007. i 2012. godine nakon čega je program ugašen zbog preusmjeravanja sredstava, prenosi Telegram Potvrda autentičnosti snimki i izjave službenika iz Pentagona samo su raspalili već brojne teorije o neobjašnjivim fenomenima na nebu. Dok neki smatraju da je riječ o posve objašnjivim atmosferskim pojavama ili krivim interpretacijama nejasnih snimki, velik broj ljudi uvjeren je da su snimke NLO-a dokaz postojanja tajne tehnologije ili posjeta bića s drugih planeta. https://twitter.com/forbes/status/1255567777961779200
01. svibanj 2024 22:03