StoryEditor

SAMO ZA JEDNU NOĆ Maturalnu haljinu platila 200 kuna, ali svi su je pitali čija je

‘Haljine koje nose maturantice često su neukusne i preozbiljne za djevojke te dobi‘, napominje modna stilistica Ivana Pavić

Autor:
Global.
29/05/2021 u 11:30 h
<p>Studentica Mia Grašić svoju je haljinu platila 3000 kuna. Odabrala je tako haljinu o kakvoj je sanjala, da bi zablistala u posebnoj noći</p>
Studentica Mia Grašić svoju je haljinu platila 3000 kuna. Odabrala je tako haljinu o kakvoj je sanjala, da bi zablistala u posebnoj noćiFoto: Pixabay
U svijetu podjela postoji i ona na dva tipa maturantica. Prvom je tipu maturalna haljina jedna od najvažnijih haljina u životu pa za onom savršenom tragaju i po nekoliko mjeseci, a za nju su spremne izdvojiti i pozamašan iznos. Drugi tip ne želi davati astronomske iznose za haljinu koju će, vjerojatno, odjenuti jednom u životu pa traži haljinu koja joj se sviđa, a da joj je cijena od 300 do 500 kuna.

‘Pridaje se previše pažnje...‘

Studentica Mia Grašić svoju je haljinu platila 3000 kuna. Odabrala je tako haljinu o kakvoj je sanjala da bi zablistala u posebnoj noći. Ipak, danas bi radije izabrala cjenovno pristupačniju haljinu. U high street prodavaonicama svečane haljine mogu se kupiti već za 300 kuna, a cijene haljina domaćih modnih brendova ili onih iz specijaliziranih prodavaonica ipak su nešto više. Ponudu većine domaćih dizajnera može se pogledati na internetu, a cijene se uglavnom kreću od 2000 kuna naviše. Velike iznose djevojke često potroše da bi izgledale što bolje, no modna stilistica Ivana Pavić objašnjava da visoka cijena nije jamstvo dobrog ukusa.

‘Isplati li se zaista kupiti dizajnersku haljinu od 3500 kuna za samo nekoliko sati‘, pita se studentica Martina

"Haljine koje nose maturantice često su neukusne i preozbiljne za djevojke te dobi", napominje Pavić. Dodaje da se s dobrom idejom i vizijom te s malo spretnosti u kombiniranju dodataka često ne vidi razlika između dizajnerske i high street haljine. Zna to i studentica Lejla Bašić koja je svoju haljinu platila 770 kuna. Lejla smatra da veće ulaganje nije potrebno i da se izboru haljine za jednu večer pridaje previše pozornosti. Foto: Unsplash "Svakako treba lijepo izgledati, ali uz neku pristojnu cijenu. Tu su i šminka, frizura, nokti. Samo me izgled za maturalnu večer stajao nekih 1800 do 2000 kuna", napominje Lejla. Martina Grbeša svoju je maturalnu haljinu kupila u jednom zagrebačkom butiku. Priznaje da joj je to bio drugi izbor i rezervna opcija jer je haljina koju je naručila s interneta bila potpuni promašaj. Konačnu haljinu platila je 200 kuna i bila je iznimno zadovoljna.

Nije riječ o natjecanju

"Čak su mi i druge djevojke prilazile i ispitivale me gdje sam je dala šivati i čija je", tvrdi Martina koja trošenje velike svote novca za "tih nekoliko sati" smatra bačenim novcem. "Ne govorim da se ne treba urediti, ali isplati li se zaista kupiti dizajnersku haljinu od 3500 kuna za samo nekoliko sati?", pita se Martina. Odgovor je da pravila nema. Ponekad i najskuplje haljine u konačnoj kombinaciji mogu izgledati jeftino, ističe stilistica. Savjetuje djevojkama da biraju ono u čemu se osjećaju dobro, neovisno o cijeni ili očekivanjima drugih. Time se vodila Julijana Šestan koja je svoju haljinu odlučila sašiti prema vlastitim idejama kod krojačice. Za to je izdvojila 1000 kuna, ali za potrošenim novcem ne žali jer je dobila sve što je zamislila.

Često haljina nakon maturalne večeri stoji u ormaru i nikad se više se ne odjene

Često ta žuđena haljina nakon maturalne večeri stoji u ormaru i nikad se više ne odjene. Dio djevojaka odluči čuvati haljinu iz sentimentalnih razloga, a neke ipak haljinu prodaju budućim maturanticama. Studentica Mia svoju je maturalnu haljinu odjenula za još jednu svečanu prigodu. Julijana svoju haljinu nije odjenula nakon maturalne večeri, ali i dalje se nada da jednom hoće. Niti jedna od njih dvije ne namjerava prodavati svoje haljine jer su im to prve svečane haljine u životu. S druge strane Martina je svoju haljinu prodala u pola cijene i za tim ne žali. "Imam dojam da su se maturalne večeri posljednjih pet godina pretvorile u natjecanja za što skuplje i ljepše haljine", kaže studentica.
23. travanj 2024 14:04