StoryEditor

ART ZA PO DOMA ‘Nije li bezvezno da legendarnu Zagorku ili Ujevića percipiramo kao dosadne ljude?‘

Portreti priznatih književnika i umjetnika koje je naslikala Marija Adrić Saldo dobili su novi smisao kada ih je njezin brat Marin poželio na majici
Autor:
Global.
20/12/2020 u 15:00 h
Art za po Doma
Art za po DomaART ZA PO DOMA
Kad se udruže diplomirani politolog i akademska slikarica, nastane ni manje ni više nego modni brend. Marija Adrić Soldo i Marin Adrić nisu samo poslovni suradnici i zaljubljenici u književnost i likovnu umjetnost, nego su i brat i sestra. Taj dvojac iz Đakova od Marijine izložbe portreta hrvatskih književnica i književnika, pokrenuo je brend ART za po DOMA koji na majice - hoodice, sweatshirt i t-shirt stavlja slavna imena uglavnom hrvatskih, ali i svjetskih umjetnika s polja književnosti i likovne umjetnosti.

Obiteljski posao

Budući da im je glupo reći da se odlično slažu, šaljivo su i složno rekli da je njihova suradnja opterećena teškoćama. Ta je suradnja, kaže Marija, počela još dok su kao djeca zajedno pospremali svoju obiteljsku kuću, a projekt ART za po DOMA izrastao je u zajednički pokušaj da udruže snage na nečemu što im se sviđa.
Osnivači ART za po DOMA žele spojiti visoku modu i umjetnost s ‘običnim čovjekom‘
"Biramo motive za koje mislimo da im možemo dati novo čitanje", objasnila je Marija. ART za po DOMA majice krase portreti Miroslava Krleže, Marije Jurić Zagorke, Tina Ujevića, Dragutina Tadijanovića, Ivane Brlić-Mažuranić te drugih velikana i njihovih poznatih izreki. Portreti svjetski priznatih književnika i umjetnika koje je Marija naslikala i izložila prije dvije godine, u povodu 120. obljetnice postojanja Društva hrvatskih književnika, dobili su novi smisao kada ih je Marin poželio imati na majici. Omiljene književnike i umjetnike, poput Krleže i Piccassa, ovi brat i sestra pokušavaju približiti onima koji umjetnike većinom doživljavaju kroz prizmu škole i institucionalnog obrazovanja.

Spoj zabave i edukacije

"Nije li bezvezno da legendarnu Mariju Jurić Zagorku ili Tina Ujevića percipiramo kao dosadne ljude? Mi mislimo da jest", poručuju Marija i Marin koji žele spojiti visoku modu i umjetnost s "običnim čovjekom". Riječ "art" smatraju pretencioznim, a nastavak "za po doma" spušta ga na zemlju, kaže Marija. ART za po DOMA uključuje i edukativno-zabavnu komponentu. Za to se pobrinuo Marin koji na web-stranici ART za po DOMA uz opise postera i majica donosi i zabavne biografije portretiranih velikana. Iako je izbor motiva na koje su se odlučili jedinstven i neklasičan, izdvojili su da im je najmanji cilj zarada. "Imamo na pameti mnogo drugih motiva koji bi, uvjereni smo, bili mnogo profitabilniji. Želimo da ono što smatramo vrijednim dobije odgovarajuću pozornost", kaže Marija.
26. travanj 2024 17:29