StoryEditor

PRAVA PUTNIKA Putnici ne pišu žalbe, ali bi trebali

Studentica Petra više ne može na prste jedne ruke izbrojiti koliko joj je puta kasnio autobus, ali iz navike na to više uopće ne reagira
Autor:
Global.
17/10/2018 u 11:40 h
Putovanje i čekanje
Putovanje i čekanjePIXABAY

Bilo da je prijevoz autobusni, zrakoplovni ili željeznički, gubljenje živaca, vremena i novca često je teško izbjeći. Iz Udruge za zaštitu potrošača na pitanje trebaju li se putnici žaliti zbog bilo kakvih problema u prijevozu i hoće li time išta postići odgovaraju jasno - uvijek.

Ovisi o kompanijama

Denis Tučar, student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, iskusio je otkazivanje leta u drugoj zemlji, ali, ističe, vrlo su se brzo pobrinuli za njega.

"Odgodili su mi let pri putovanju u Poljsku, ali je vrlo brzo sve riješeno, platili su mi noć u hotelu i novi put dan poslije. Neke pak zrakoplovne kompanije imaju politiku da se u slučaju odgode leta može tražiti povrat novca unutar pola godine ili iskoristiti kartu za neki drugi let koji nude za zamjenu", istaknuo je Tučar.

Iz odjela za odnose s javnošću Europskog potrošačkog centra naveli su neke zakonske uredbe koje propisuju prava putnika u Denisovu, ali i u drugim slučajevima. Prema tome, u slučaju otkazanog leta potrošač ima pravo na povrat novca i preusmjeravanje leta, pravo na naknadu i skrb tijekom čekanja. Kod duljeg kašnjenja potrošač ostvaruje pravo na skrb (hrana ili smještaj).

U slučaju otkazanog leta potrošač ima pravo na povrat novca i preusmjeravanje leta, pravo na naknadu i skrb tijekom čekanja. Kod duljeg kašnjenja potrošač ostvaruje pravo na skrb (hrana ili smještaj)

Dalje objašnjavaju da, ako je dolazak na konačno odredište s kašnjenjem od tri sata ili više, može ostvariti pravo na naknadu, osim u slučaju ako je kašnjenje uzrokovano izvanrednim okolnostima. U slučaju uskraćenog leta zbog pogreške zrakoplovne kompanije, putnici imaju pravo na naknadu i preusmjeravanje leta na najraniji let do konačnog odredišta potrošača.

Petra Sarić s Medicinskog fakulteta u Zagrebu svaki drugi vikend putuje kući u Rijeku autobusom, a ističe da se dosad gotovo svaki put susrela s nekom neugodnosti. Jednom joj se autobus uopće nije pojavio, a gotovo uvijek ona ili netko drugi stoji ili sjedi na stubama tijekom vožnje.

"U slučaju da je prijevoz otkazan ili kasni u polasku više od dva sata ili uz previše rezervacija, putniku bi se odmah trebao ponuditi povrat vrijednosti kupljene karte ili nastavak putovanja, odnosno preusmjeravanja putovanja do krajnjeg odredišta prvom prigodom, bez dodatnih troškova i pod usporedivim uvjetima prijevoza", komentiraju Petrin slučaj iz EPC-a.

Dodaju da, u slučaju da prijevoznik putniku nije ponudio jednu od dviju spomenutih opcija, putnik ima pravo na odštetu u iznosu od 50 posto cijene karte, uz povrat cijene karte.

Vječni problem - željeznice

"Kada je predviđeno trajanje putovanja više od tri sata, prijevoznik u slučaju otkazivanja ili kašnjenja pri polasku s autobusnog kolodvora za više od 90 minuta, putnicima mora osigurati odgovarajuću skrb, smještaj i pomoć u organiziranju prijevoza između autobusnog kolodvora i mjesta smještaja u slučaju kad je potreban ostanak jednu ili više noći", ističu.

Hrvatske su željeznice predmet mnogih šala, koliko kasne u prijevozu, ali manje su poznata prava putnika u tim slučajevima.

U slučaju kašnjenja koje je dulje od 60 minuta, potrošačima se mora ponuditi skrb za vrijeme čekanja, hotelski smještaj ili drugi smještaj kao i prijevoz do željezničkog kolodvora

"U slučaju da je kašnjenje u dolasku na odredište u sklopu ugovora o prijevozu dulje od 60 minuta, potrošač odmah ima pravo na povrat pune cijene karte, pod uvjetima pod kojima je bila plaćena, za dio ili dijelove puta koje putnik nije ostvario i za dio ili dijelove puta koje je već ostvario ako putovanje više ne služi bilo kojoj svrsi u smislu prvobitnog plana putovanja putnika, i prema potrebi, povratnog putovanja do prvog mjesta polaska prvom prilikom, nastavak putovanja ili preusmjeravanje, pod usporedivim uvjetima prijevoza, do konačnog odredišta, prvom prilikom ili na neki kasniji datum po izboru putnika".

Također, u slučaju kašnjenja koje je dulje od 60 minuta, potrošačima se mora ponuditi skrb za vrijeme čekanja, hotelski smještaj ili drugi smještaj kao i prijevoz do željezničkog kolodvora. Ako je vlak blokiran na tračnicama, prijevoznik mora osigurati prijevoz od vlaka do željezničkog kolodvora, do alternativnog polazišta ili do krajnjeg odredišta, ako i kada je to fizički moguće.

Europski potrošački centar

Mreža Europskih potrošačkih centara (ECC-Net), čiji je član i Europski potrošački centar Hrvatska, bavi se davanjem savjeta i rješavanjem pritužba potrošača na trgovca pri prekograničnoj kupnji proizvoda i usluga na području Europske unije, Islanda i Norveške. Europski potrošački centar Hrvatska savjetuje potrošačima te rješava pritužbe na trgovce koje se ujedno tiču i prava putnika u prijevozu na području Europske unije, Islanda i Norveške. Ako potrošači iz Hrvatske tijekom putovanja na području Europske unije, Islanda i Norveške smatraju da su im prava uskraćena, za pomoć se mogu obratiti Europskom potrošačkom centru Hrvatska putem njihove internetske stranice

Nova europska uredba mogla bi skupo stajati HŽ

Prema novoj europskoj uredbi, ako vlak kasni više od 60 minuta vraćalo bi se 50 posto iznosa karte, za kašnjenje od 90 do 120 minuta vraćalo bi se 75 posto karte, a za ono dulje od dva sata – cijeli iznos. Ovakva uredba, ako zaživi u Hrvatskoj, Hrvatske željeznice bi mogla skupo stajati jer je ove godine više od 60 minuta kasnilo 939 HŽ-ovih vlakova. Iako je riječ o manje od jedan posto željezničkog prometa, HŽ bi ovako nešto vjerojatno stajalo milijune kuna. Inače, putnici su i dosad u slučaju kašnjenja imali pravo na nešto manji povrat novca, ali ne i u Hrvatskoj koja se od tog pravila izuzela jer bi nagomilao velike gubitke. Prema uredbi, prijevoznik bi trebao nadoknaditi i troškove, ako se zbog kašnjenja propusti sljedeći vlak do krajnjeg odredišta.

18. lipanj 2024 07:46