StoryEditor

UZ ZAJMOVE DO VELIKE BRITANIJE Daju ti oko 10.000 funti na godinu, otplaćuješ tek kad se zaposliš

Izvrsno je kod studentskog zajma što vraćanje počinje tek kada godišnji prihodi osobe koja je uzela zajam prijeđu iznos od 21.000 funti na godinu
Autor:
Global.
13/11/2018 u 13:18 h
Britanska funta
Britanska funtaPIXABAY

Matej Smolić studij je nastavio u jednoj od perspektivnijih europskih zemalja za odlazak na diplomski studij - Velikoj Britaniji. Kao student prosječnih prihoda oduševljen je bio što ta zemlja studente iz država članica Europske unije potiče na odlazak na studij u njihovu zemlju davanjem zajmova u iznosu od čak 10.000 funti.

Kako podići zajam?

"Velika Britanija postala je najtraženije odredište hrvatskih studenata koji odlaze na studij u inozemstvo, to mogu iz iskustva potvrditi. Studiram na glasovitom Coventryju, a često se znam našaliti da viđam samo svoje ljude i čujem hrvatski jezik", započinje Matej koji ističe da je studij uz zajam danas itekako dostupan.

Školarine u Velikoj Britaniji za preddiplomske studije iznose od 6000 do 9000 funti, a diplomske i do 12.000 na godinu. Osim toga, troškovi studentskog života također su pozamašni, od 600 do 800 funti na mjesec, ovisno o gradu gdje je sveučilište, a manje je poznato da studentski domovi ponekad stoje više od privatnih smještaja.

Kamata se izračunava prema godišnjoj stopi inflacije u Velikoj Britaniji plus tri posto, a vraćanje zajma uvjetovano je visinom plaće nakon diplomiranja.

Studentski su zajmovi stoga česti i potpuno pokrivaju godišnju školarinu za preddiplomske i gotovo sve diplomske studije. Zajam odobrava Agencija za studentske zajmove (Student Finance England), a mogu ga koristiti kandidati koji prethodno nemaju diplomu preddiplomskog studija.

"Izvrsno je kod studentskog zajma što vraćanje počinje tek kada godišnji prihodi osobe koja je uzela zajam prijeđu iznos od 21.000 funti na godinu, a taj iznos vrijedi za one koji na poslu ostaju u Velikoj Britaniji. Svake godine valja ponovno predati dokumentaciju za zajam, a novac se izravno uplaćuje na račun sveučilišta", ističe Matej.

Što s otplatom?

Hrvatskim je studentima stoga preddiplomski i diplomski studij u Velikoj Britaniji poprilično dostupan. Javna sredstva koja daje Velika Britanije pokrivaju do 10.000 funti školarine, a kako bi ostvarila pravo na zajam, osoba mora biti državljanin zemlje članice Europske unije te imati prebivalište u toj zemlji barem tri godine prije početka diplomskog studija. Ovaj program obuhvaća sve institucije visokog obrazovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu (Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska).

Otplata počinje nakon završetka studija te nakon dosega određene visine plaće. Kamata se izračunava prema godišnjoj stopi inflacije u Velikoj Britaniji plus tri posto, a vraćanje zajma uvjetovano je visinom plaće nakon diplomiranja.

U Velikoj Britaniji minimalna je bruto plaća 21.000 britanskih funti na godinu. Rata otplate je šest posto onoga iznosa koji prijeđe navedeni minimalni iznos plaće. Britanska vlada procjenjuje da će plaća zajmoprimatelja rasti tijekom vremena i da će prijeći minimalni iznos, u slučaju da se to ne dogodi u sljedećih 35 godina, zajam se briše, a zajmoprimatelj mora redovito obavještavati o iznosu plaće.

"Moj život u Velikoj Britaniji je, moram priznati, nadmašio sva moja očekivanja. Zajam je pokrio troškove školarine, a unatoč skupom životu diplomski studij mi omogućava da radim i studiram. Posebno praktična je upravo otplata zajma, koji mogu dovoljno oduljiti ili u nekim ekstremnim slučajevima nikad ne otplatiti", zaključuje Matej.

Agencija može pomoći u organizaciji

Integral je najveća savjetodavna agencija za obrazovanje u inozemstvu s 25 godina iskustva. Nudi obrazovna rješenja prilagođena individualnim potrebama i mogućnostima svakog klijenta, a misija im je ostvariti san o kvalitetnom obrazovanju svakome tko se želi akademski razvijati u inozemstvu. Njihove usluge pokrivaju cijeli akademski put klijenata te im pružaju podršku na svakom koraku. Jedan od segmenata je i pomoć studentima koji se odluče za studij u Velikoj Britaniji te, među ostalim, za podizanje studentskog zajma za školarinu. Važno je samo pronaći adekvatan smjer i grad, a agencija putem besplatnih usluga pomaže pri popunjavanju svih važnih administrativnih stvari, kao i pri pronalasku smještaja i početnoj prilagodbi na studij u inozemstvu.

26. travanj 2024 11:45