StoryEditor

KAKO ODABRATI NAJSLASNIJU LUBENICU Trik broj 1: Trebala bi biti teška i simetrična

Donosimo nekoliko korisnih savjeta

25/08/2022 u 13:13 h
<p> </p>

<p> </p>

<p> </p>
     PEXELS

Lubenica je jedna od omiljenih ljetnih poslastica, a odlična je za unošenje dovoljno vode u tijelo tijekom velikih vrućina. Osim toga, sadrži malo kalorija pa je kao takva idealna užina. Bogata je vitaminima A i C, kalijem te magnezijem. Jedna od zanimljivost o lubenici je ta da je svaki njezin dio jestiv, pa čak i kora. No, da bi okusni pupoljci bili zadovoljeni, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari prilikom izbora mnogima omiljenog ljetnog voća.

Težina

Lubenica spremna za jelo trebala bi biti teža od onih koje još nisu dovoljno zrele i slatke, jer je puna soka. Najbolje je podići nekoliko naizgled istih te usporediti njihovu težinu i na kraju izabrati onu najtežu. Više od 90 posto lubenice čini voda, a zreli plod pun je vode.

Izgled

Izgled odabrane lubenice može reći puno toga. Zrela lubenica na sebi bi trebala imati žute mrlje. S druge strane, bijele ili zelene mrlje pokazatelj su nezrelosti pa je takve lubenice najbolje ostaviti još neko vrijeme da dozru. Također, kora bi trebala biti sjajna i bez vidljivih oštećenja. Tamno zelene lubenice slađe su od onih svjetlijih, a na sebi imaju oštre i jasne crte.

Zvuk

Kada se udari po zreloj lubenici, zvuk bi trebao biti dubok. Ako nakon kucanja lubenica "zvoni" i odjekuje, to je znak da je odlična za konzumaciju. Tupi zvuk označuje lubenicu koja je već krenula trunuti.

Oblik

Zrele lubenice su simetrične, svejedno jesu li ovalne ili okrugle. Ako lubenica na sebi ima neke nepravilnosti poput izbočina, to znači da nije dobivala dovoljno vode ili sunca tijekom svog sazrijevanja. Okrugle lubenice u pravilu su slađe, dok ovalne često znaju biti pune vode.

Vezani članci
24. travanj 2024 23:22