StoryEditor

NAGRADA ZA DOKUMENTARNI FILM ‘Rezultat je dobro novinarstvo‘

Prvo mjesto u dokumentarnoj kategoriji pripalo je kratkom dokumentarnom filmu ‘Žalit će tko ovo prespava‘, autora Janka Debeljaka, Mirele Hamzić i Ivane Turkalj
Autor:
Tekst: Lara Paša
18/02/2020 u 07:15 h
Ovakve radionice održavaju se još od 2002. godine
Ovakve radionice održavaju se još od 2002. godineTV STUDENT
Stalno nešto plaćamo, a nikad ništa, rekla je profesorica na Fakultetu političkih znanosti, prof. dr. sc. Tena Perišin nakon što je ponovno trebalo uplatiti novac za prijavu na novi festival ili natjecanje. No ovaj se put to dvostruko isplatilo i donijelo studentima televizijskog novinarstva i njihovim mentorima dvije nagrade u internacionalnoj kategoriji Broadcast Education Association (BEA) medijskog festivala.

Važna tema

"Nagrade su nama golem uspjeh, a studentima će značiti jako mnogo ovo priznanje u budućoj karijeri jer BEA je organizacija koja okuplja 275 novinarskih fakulteta, više od 2500 nastavnika televizijskoga, radijskoga i multimedijskog novinarstva", ističe profesorica Perišin, jedna od mentorica. Prvo mjesto u dokumentarnoj kategoriji pripalo je kratkom dokumentarnom filmu "Žalit će tko ovo prespava", autora Janka Debeljaka, Mirele Hamzić i Ivane Turkalj. Za Mirelu, koja je u to vrijeme bila treća godina preddiplomskog studija novinarstva, bilo je to novo iskustvo jer, kako kaže, ovo nije forma informativne emisije na kojoj je dosad radila, nego "prvo iskustvo na dokumentarnom filmu i u tom načinu storytellinga". Dokumentarac "Žalit će tko ovo prespava" prati jedan dan u životu Manje, volonterke iz Australije makedonskog podrijetla, koja je glavni protagonist filma snimljenog u jednom od najvećih migrantskih naselja na ovim prostorima, Velikoj Kladuši. Grad je to uz samu granicu Bosne i Hercegovine s Hrvatskom i dom je tisuća migranata i volontera iz cijeloga svijeta. Film je nastao u sklopu radionice dokumentarnog filma pod mentorstvom profesora Staceyja Woelfela s Missouri School of Journalism. U Television News kategoriji prvo mjesto pripalo je news magazinu CRO ID: The News and Me koji se tematski ticao hrvatskog novinarstva kao profesije, ali i trenda lažnih vijesti te izvještavanja ili stereotipizacije raznih manjina i marginaliziranih skupina. News magazin realizirali su studenti Ivana Turkalj, Lea Medica, Antonio Penić, Janko Debeljak, Mislav Pislak, Laura Domitrović, Sara Kekuš, Sara Tomašković, Nika Jelavić, Ana Brenčić, Dorotea Rnjak, Mia Mikulić, Darinka Trgo, Ivana Abramović i Petar Kleščić uz potporu ekipe Televizije Student i asistentanta Petre Kovačević, Renate Šimić, Dade Finzira, Mateja Đuzela i Dejana Oblaka. Sve to pod mentorstvom profesorice Perišin te dr. Billa Silcocka s državnog sveučilišta Arizona.
Za Mirelu Hamzić, koja je tada bila treća godina preddiplomskog studija novinarstva, bilo je to prvo iskustvo na dokumentarnom filmu i na tom načinu storytellinga
Ovo ipak nije prva nagrada vrijednim novinarima s Televizije Student, jer 2013. godine još jedna sjajna ekipa studenata dobila nagradu za drukčiju verziju magazina CRO ID: Who we are?, gdje su se bavili pitanjem hrvatskog identiteta prije aktualnog ulaska u Europsku uniju. Bili su to studenti treće godine uz podršku demonstratora, od kojih su neki zaslužni za pokretanje same Televizije Student. BEA inače organizira i međunarodnu konferenciju u Las Vegasu na kojoj se upriličuje dodjela nagrada, a tada je od petnaesteročlane ekipe, njih troje uspjelo otići u Las Vegas na dodjelu.

Rezultat pokazuje trud

Nagrađeni radovi nastali su na radionicama u prošloj akademskoj godini, a radionice takvog tipa održavaju se još od 2002. godine uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država te zahvaljujući suradnji koja je uspostavljena s nekoliko američkih sveučilišta. Upravo zato, dodatna vježba za studente je i što projekte rade dvojezično, odnosno verzije i na hrvatskom i na engleskom jeziku. Profesorica Perišin potiče studente da se priključe. "Ima nešto u tome kada studenti dva tjedna intenzivno rade na jednom projektu, na jednoj temi, kopaju, istražuju i rezultat je uvijek dobro novinarstvo", zaključuje Perišin.
28. travanj 2024 07:32