StoryEditor

HRVATSKO FINALE Čilić, Dodig, Mektić i Pavić osigurali tenisko srebro i zlato

Nakon 113 godina u muškom olimpijskom finalu igraju parovi iz iste zemlje.

Autor:
Tekst: Global
29/07/2021 u 10:12 h
<p>Tokio, 24.07.2021 - Prvi nositelji olimpijskog turnira muških teniskih parova, Nikola Mektić i Mate Pavić, trebali su jedan sat i 37 minuta za pobjedu 7-6 (6), 6-4 nad Brazilcima Marcelom Melom i Marcelom Demolinerom, što je hrvatskom paru donijelo plasman u drugo kolo. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds</p>
Tokio, 24.07.2021 - Prvi nositelji olimpijskog turnira muških teniskih parova, Nikola Mektić i Mate Pavić, trebali su jedan sat i 37 minuta za pobjedu 7-6 (6), 6-4 nad Brazilcima Marcelom Melom i Marcelom Demolinerom, što je hrvatskom paru donijelo plasman u drugo kolo. foto HINA/ Damir SENČAR/ dsHINA/ DAMIR SENČAR/ DS
Nakon što se hrvatski teniski par Marin Čilić i Ivan Dodig uvjerljivom partijom u četvrtak plasirao u finale teniskog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju, to su par sati kasnije učinili i Nikola Mektić i Mate Pavić, prenosi Hina.

Amerikanci bez prilika za break

Mektić i Pavić su oduzeli servis protivnicima već kod 1-1, iskoristivši treću break loptu. Novu priliku za break imali su kod vodstva 3-2, ali su se Amerikanci uspjeli izvući. No, to im nije puno pomoglo jer je hrvatski par bio siguran na svom servisu i dobio je prvi set. U drugom setu Mektić i Pavić opet kod 1-1 oduzimaju servis i nakon toga ponovno na svojim servisima uspijevaju biti uspješni. Na kraju posao je dovršen na Mektićev servis i te su nakon sat i 22 minute izborili finale. Amerikanci tijekom cijelog meča nisu imali niti jednu priliku za break, dok su Mektić i Pavić iskoristili dvije od osam break šansi. Foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds U prvom polufinalu Marin Čilić i Ivan Dodig uvjerljivom partijom plasirao se u finale nakon što su svladali novozelandski par Michael Venus-Marcus Daniell sa 6-2, 6-2 poslije sat i 15 minuta igre.

‘Nestvarno zvuči‘

Tako će nakon 113 godina ponovno u muškom olimpijskom finalu igrati parovi iz iste zemlje. "Drago mi je što smo dio toga, naša imena će negdje biti zauvijek zapisana, stvarno su Olimpijske igre predivna uspomena. Sutra će biti jedan lijepi dan i svi ćemo uživati u meču. Dva hrvatska para u finalu, baš nestvarno to zvuči", kazao je Mektić. Dodao je da će on i Pavić probati pobijedit, ali su i Čilić i Dodig tamo da pobijede njih. Do sada su u finalu muških parova igrali tenisači iz iste zemlje samo dva puta, 1908. u Londonu Britanci, a 1904. u St Louisu Amerikanci. No, valja dodati da tenisa od OI 1924. u Parizu do OI 1988. u Seoulu nije bilo na programu. U ženskim parovima samo se jednom dogodilo da su u finalu parovi iz iste zemlje. U Antwerpenu 1920. Britanke Kathleen McKane i Winifred McNair su bile bolje od Winfried Beamish i Dorothy Holman. U mješovitim parovima tri puta se dogodilo da su finalisti iz iste zemlje, 1912. 1924. i 2016 godine, piše Hina.
01. svibanj 2024 21:23