StoryEditor

PRVI FESTIVAL KNJIGE ‘Hrvatske riječi - nikad dosta, hrvatskih knjiga - nikad dosta‘

Na otvaranju Festivala, MH predstavila je ‘Izabrana djela‘ Ive Brešana

Autor:
Hina
16/09/2022 u 10:05 h
13965
HINA/ Daniel KASAP/ dk

Povodom 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske, jučer je inauguriran Prvi festival knjige, koji pod sloganom "Matica dobrih knjiga". Festival traje do nedjelje, 18. rujna, a donosi bogat program književnih događanja i koncerata, te jednu izložbu.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran rekao je da je posebno ponosan što ovaj festival otvara u godini kada Matica hrvatska obilježava 180 godina svojega postojanja. Želja je na ovaj način pokazati bogatstvo knjiga koje objavljuje Matica hrvatska u Zagrebu, ali i svi njezini ogranci, njih 28 iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te šest njezinih srodnih izdavača. U četiri dana održat će se 39 promocija.

"Želja mi je da iduća četiri dana budu afirmacija hrvatske knjige, potvrda zajedništva svih nas kojima je stalo do hrvatske kulture i identiteta", poručio je Gavran.

https://youtu.be/pv6Es3TqOvAhttps://youtu.be/pv6Es3TqOvA

Književni tajnik i umjetnički direktor Festivala Božidar Petrač istaknuo je kako je ideja o festivalu dugo tinjala u glavama Matičara, s ciljem otvaranja za širu javnost prekrasnog prostora u srcu grada Zagreba, za koji mnogi Zagrepčani ne znaju da postoji, a koji se "ovim činom upisuje u mapu nezaobilaznih kulturnih adresa u kulturnom životu grada Zagreba".

Najavio je bogat program književnih događanja, te koncerte "koji donose malo jazza, malo ozbiljne glazbe, malo klapskog pjevanja i, na kraju, koncert glazbenog učilišta Elly Bašić", a za vrijeme trajanja festivala, u Galeriji Matice hrvatske moći će se pogledati i izložba Jure Talajića "Vedrina Mediterana".

Okupljene je u ime Ministarstva kulture i medija pozdravio državni tajnik Ivica Poljičak. Čestitao je Matici na odvažnosti da nastavi s novim poticajima i idejama, te time ostvaruje svoj puni smisao i, kao čuvar hrvatskog identiteta, kulture, jezika i riječi, na ovaj način "radi i korak dalje, i ide dalje u budućnost, koja je i hrvatska budućnost".

"To je i smisao poslanja Matice hrvatske. Hrvatske riječi - nikad dosta, hrvatskih knjiga - nikad dosta", poručio je Poljičak.

Na otvaranju Festivala, MH predstavila je "Izabrana djela" Ive Brešana. Ulaz na sva događanja je slobodan a detaljan program nalazi se na mrežnim stranicama Matice hrvatske.

Vezani članci
18. lipanj 2024 21:13