StoryEditor

TEHNIČAR NUTRICIONIST ‘Zanimanje budućnosti‘ još uvijek ne postoji u sustavu

‘Četiri godine sam išla u srednju školu za specifično zanimanje i zatim dođem na Hrvatski zavod za zapošljavanje i ne postojim, ne vodim se kao ono što zapravo jesam‘, kaže Veronika Grivić

Autor:
Tekst: Tena Senjan
14/06/2021 u 10:08 h
<p>Business situation, job interview concept.</p>
Business situation, job interview concept.FREEPIK
Godina je ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a osmaši koji su završili osnovnu školu razmišljaju kojim će putem nastaviti svoje obrazovanje. Jedna od njih je i Veronika Grivić. Odrasli pričaju o novom, perspektivnom strukovnom programu koji se uveo u Srednju školu Koprivnica, koje će zbog novih europskih propisa zasigurno biti "zanimanje budućnosti". Riječ je o usmjerenju za tehničara nutricionista. Četiri godine kasnije, nakon uspješno završene srednje škole i s papirom na kojem jasno stoji njezino stečeno zanimanje, Veronika doživljava neugodno iznenađenje pri dolasku na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ): ono uopće ne postoji u sustavu.

Nelogičnosti u sustavu

Veronika nije jedina koja se našla u ovoj situaciji koja se do danas nije promijenila. Svake godine iz nekoliko hrvatskih gradova na tržište rada dolaze tehničari nutricionisti, a potom se suoče s činjenicom da u glavnom hrvatskom sustavu za zapošljavanje, jednostavno ne postoje. "Mene su prijavili pod zanimanjem za prehrambenog tehničara i tako su uveli i moje ostale kolege iz razreda koji su došli zavod za zapošljavanje. Objasnili su mi da zanimanje tehničara nutricionista, u sustavu nemaju. Na prvi pogled mi je bilo svejedno, jer mi je prioritet bio pronaći posao, no što sam više o tome razmišljala, više sam nelogičnosti vidjela", priča Veronika. Tehničari nutricionisti u HZZ-u se najčešće vode kao prehrambeni tehničari (Foto: Freepik) "Četiri godine sam išla u srednju školu za specifično zanimanje i zatim dođem na HZZ i ne postojim, ne vodim se kao ono što zapravo jesam. Na što sam potratila te četiri godine?", pita se Veronika. Sa sličnom se situacijom susrela i Lea Trnski nakon završetka srednjoškolskog programa za tehničara nutricionista te je navela da su i nju prijavili u sustav kao prehrambenog tehničara, a to smatra nelogičnim jer su to dvije različite struke. Veronika kaže da bi, da je htjela ići u školu za zanimanje prehrambenog tehničara, tu školu i upisala. Iako zvuči slično nutricionizmu to je potpuno je različita struka, naglašava. "Ciljano sam upisala školu za tehničara nutricionista jer su neki to novo zanimanje opisivali kao budući ‘poslovni rudnik zlata‘", objašnjava Veronika.

Tog zanimanja nema - prekvalificiraj se

Koliko je nutricionizam perspektivan posao, najbolje dokazuje broj mjesta na kojima bi se nutricionist, u pravilu, mogao zaposliti; od ugostiteljskih i turističkih objekata, preko raznih poduzeća, bolnica, škola, vrtića, staračkih domova, vojske, pa čak i aviokompanija. Bez obzira na to, ovo zanimanje je ljudima još relativno nepoznato, što je Veronika najviše vidjela kada je došlo vrijeme za dvotjednu praksu u srednjoj školi. "Oni koji su imali sreće završili su na praksi u Podravci u laboratoriju ili srodnim mjestima, a mi ostali smo morali praksu pronaći u bilo kojoj ustanovi gdje postoji kuhinja, jer bi u teoriji ondje trebao biti i tehničar nutricionist", kaže Veronika. Tako su Veronika i njezine kolegice dobile praksu u lokalnom vrtiću gdje su bili zbunjeni jer nisu znali kako da im organiziraju praksu. "Ravnateljica vrtića nam je rekla da se još nikada nisu susreli s nutricionistom u svojoj ustanovi pa nam ne mogu poslužiti kao mentori. Zbog toga smo mi analizirale njihove postojeće jelovnike, pisale neke preporuke, ali se osjetilo da nam nedostaje mentorstvo", objašnjava Veronika.

‘Na što sam potratila te četiri godine?‘, pita se Veronika Grivić

Zbunjenost potencijalnih poslodavaca ne začuđujuće jer za tehničare ove struke, u Hrvatskom sustavu zapošljavanja, još nema mjesta. Čak i na službenoj stranici HZZ-a "e-usmjeravanje.hzz/hr‘" pod zanimanjem "Nutricionist", stoji da je za obavljanje poslova nutricionista, potrebno završiti preddiplomski i/ili diplomski sveučilišni studij nutricionizma. O srednjim školama koje u nekoliko hrvatskih gradova nude ovu izobrazbu, nema spomena. Tako su Lei u manje od mjesec dana, koliko je provela prijavljena na HZZ-u, nudili mogućnosti polaganja tečaja za neka druga zanimanja. Tu je opciju odbila.

Katalog zanimanja nerevidiran od 1998.

Iz HZZ-a pojašnjavaju zašto nema zvanja tehničara nutricionista prilikom dolaska na burzu rada. Naime, u katalogu zanimanja prema nacionalnoj klasifikaciji zanimanja, zvanje tehničara nutricionista ne postoji evidentirano jer se radi o katalogu koji se nije revidirao od 1998. godine. Stoga se u izradi profesionalnog plana nezaposlene osobe, u suradnji sa savjetnikom, trebaju definirati na kojim sve poslovima nezaposlena osoba može raditi. Navode i da je u tijeku revizija nacionalne klasifikacije zanimanja te da će se u njoj naći i nova zanimanja koja su prepoznata na tržištu rada. Ipak, kada će revizija kataloga biti dovršena, nije poznato.

revizija kvalifikacije zanimanja je u tijeku, ali se ne zna kad će novi katalog biti dovršen

Neslužbeni izvori sa zavoda navode da se do sada nikada nije dogodilo da nezaposlenu osobu s ovom završenom strukom usmjere na krivo radno mjesto. Međutim, onima koji imaju ovu struku završenu, ostaje gorak okus u ustima. "Zahvaljujući našem sustavu, osjećam se kao da zapravo nemam struku uopće, što me odvraća od toga da i u njoj stvarno tražim posao. Rijetki od mojih bivših kolega stvarno i rade u struci, što je još tužnije ako uzmemo u obzir da živimo u Koprivničko-križevačkoj županiji, županiji Podravke i tete Vegete", zaključuje Veronika.
08. svibanj 2024 23:10