StoryEditor

PARK PRIRODE UČKA Zelena ljepotica koja spaja Istru i Kvarner

Na najvišem vrhu Vojaku nalazi se vidikovac na kojemu se pomoću teleskopa može vidjeti panorama, a ako je lijepo vrijeme, golim okom mogu se vidjeti kvarnerski otoci, planine Gorskog kotara, Velebit, Istra, talijanske Alpe, pa čak i Venecija
Autor:
Global.
19/05/2020 u 16:03 h
Park prirode Učka<br />
foto: PP Učka/Nereo Crnić<br />
19.5.2020.
Park prirode Učka foto: PP Učka/Nereo Crnić 19.5.2020.NEREO CRNIć
Učka je proglašena parkom prirode u travnju 1999. godine i jedan je od 11 hrvatskih parkova prirode. Prostire se na 160 kilometara kvadratnih, a obuhvaća prostor masiva Učke te dijela Ćićarije. Park prirode Učka smješten je na jednoj od najsjevernijih točaka Mediterana te na taj način spaja Istru i Kvarner.

Flora i fauna

Na području Učke zabilježeno je 167 vrsta ptica. Ravnatelj Parka, Egon Vasilić, ističe da imaju jako puno zaštićenih vrsta, a neke koje posebno naglašava su tri para surih orlova. "Orlovi su nam posebno vrijedni, tu su još i sivi sokoli, a imamo i hranilište za bjeloglave supove koji redovito dolaze", kaže ravnatelj. Bjeloglavi supovi nekada su se i gnijezdili na području parka, a sada ih se može vidjeti samo u preletu. Foto: PP Učka/Nereo Crnić U parku živi i 21 vrsta vodozemaca i gmazova, a posebno vrijedni su reliktna velebitska gušterica i crni daždevnjak koji se u Hrvatskoj može pronaći još jedino na području Gorskog kotara i Žumberka. Također, u parku obitava i izrazito atraktivni pjegavi daždevnjak.
Posjetitelji PP Učka imaju mogućnost baviti se raznim aktivnostima poput letenja. Postoje dva poletišta za paraglajdere, a dio bogate ponude su i sportska natjecanja i utrke
Flora parka broji oko 1300 različitih vrsta, a ravnatelj ističe stenoendemsku vrstu "učkarski zvončić", koja raste jedino na Učki.

Adrenalinske aktivnosti

Posjetitelji PP Učka imaju mogućnost baviti se raznim aktivnostima kao što su biciklizam, planinarenje, slobodno penjanje u kanjonu Vele drage te letenje. Postoje dva poletišta za paraglajdere, a dio bogate ponude su i sportska natjecanja i utrke. U parku se nalazi nekoliko staza i šetnica. Šetnica "Slap" prolazi kroz naselje Lovranska draga, duga je 1,6 kilometar te je ujedno i najkraća staza u parku. Prema podatcima sa službene stranice, za prijeći tu stazu potrebno je izdvojiti sat i 30 minuta. Na putu prema slapu nalazi se i odmorište, a put prolazi kroz šume kestena, hrasta i graba te se mogu vidjeti i stare terase na kojima se nekada obrađivala zemlja. U sklopu ove šetnice za djecu postoje razne tematske radionice. [caption id="attachment_18200" align="aligncenter" width="696"] Djed Mraz i vilenjaci dočekali djecu na Učki i darivali ih poklonima. Foto: Goran Kovacic/PIXSELL [caption id="attachment_18198" align="aligncenter" width="696"] Foto: PP Učka/Nereo Crnić Najduža staza je "Trebišća-Perun" stoga je potrebno cjelodnevno planinarenje za prijeći tu stazu. Uspon od dna do vrha Perun, koji se nalazi na 880 metara nadmorske visine, dužine je 15 kilometara. "Trebišća-Perun" je mitska staza i otvorena je 2009. godine. Obronci Učke navodno su imali posebno značenje Slavenima prilikom naseljavanja Kvarnera. Međutim, danas je poznato da je to bilo mjesto na kojima su se odvijala mitska zbivanja. Stručno vodstvo kroz priče o Slavenima pobliže objašnjava njihove običaje te sve o njihovim vjerovanjima. Na području parka uređeno je osam biciklističkih staza za brdski biciklizam, a upravo je biciklizam uz planinarenje sadržaj koji posjetitelji najradije biraju. Kao najpopularniju biciklističku stazu ravnatelj ističe onu koja vodi sa prijevoja Poklon do najvišeg vrha Učke, Vojaka. [caption id="attachment_18201" align="aligncenter" width="696"] Deseti Učkarski sajam u Parku prirode Učka na Poklonu. Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Poklon je smješten na 922 metra, a Vojak se nalazi na 1401 metru nadmorske visine. Na Vojaku se nalazi vidikovac na kojemu se pomoću teleskopa može vidjeti panorama, a ako je lijepo vrijeme, golim okom mogu se vidjeti kvarnerski otoci, planine Gorskog kotara, Velebit, Istra, talijanske Alpe, pa čak i Venecija, stoji na službenoj stranici PP Učka. Trenutno park otvara vrata samo individualnim posjetiteljima, a organizirani posjeti bit će mogući kada to dozvoli Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Cijene su ostale iste kao i prije, a mogu se provjeriti na službenoj stranici parka.

Ulaz u Park je besplatan

Učka je jedan od rijetkih parkova prirode koji ne naplaćuju ulaz posjetiteljima koji ne žele stručno vodstvo. Ako se odlučite na stručno vodstvo nekoga od djelatnika parka, za poludnevno vodstvo potrebno je izdvojiti 35 kuna po osobi. Također, naplaćuju se i agencijska vodstva koja koštaju 30 kuna. Pravila ponašanja kojih se treba pridržavati prilikom posjeta slična su kao i u ostalim parkovima prirode. Zabranjeno je loženje vatre, uznemiravanje životinja, branje biljnih vrsta te je potrebno držati se označenih staza.

08. svibanj 2024 12:50