StoryEditor

USKRSNA ŠUNKA Kako do savršene šunke ovaj Uskrs?

Šunka predstavlja stres i nelagodu uskrsnim kuharima zbog straha da ne ispadne sve kako treba, iako nije sve strašno kako se čini

07/04/2023 u 10:53 h
<p>Uskrsna sunka</p>
Uskrsna sunkaPIXABAY

Velik je pritisak na svima onima koji se za Uskrs hvataju kuhače i pregače i odluče pripremiti uskrsni doručak ili ručak za čitavu obitelj. Treba sve biti savršeno - jaja, pinca, šunka. Pogotovo šunka! Ali... što ako ne ispadne? Nemojte stvar prepustiti slučaju već uzmite potpunu kotrolu. Evo šalabahtera koji će vam u tom pomoći

Postoje tri vrste šunke:

Sušena šunka – ove šunke su tamnoružičaste ili ružičaste boje i prodaju se spremne za jelo. Nekima treba kuhanje, nekima ne, najbolje je provjeriti etiketu

Sušena i dimljena šunka – potpune su iste kao i sušene, ali ove šunke imaju jači i intenzivniji okus zbog dimljenja.

Svježa šunka – ovo je nekuhani komad mesa koji se mora skuhati prije jela, a ima istu boju i teksturu kao svježe nekuhano pečenje.

Pripremite dovoljno za sve

Nemojte se pitati jeste li dovoljno kupili i odmah nabavite više. Ako je šunka zvijezda ručka planirajte otprilike do 200 grama po osobi. Ponekad je bolje kupiti više da bi osigurali dovoljnu količinu hrane, nego da gosti s ručka odu gladni.

Olakšajte si život

Kako ne bi imali probleme s rezanjem šunke, prije samog kuhanja napravite dovoljno dubok spiralni rez u šunki. Tako ćete nakon pečenja moći samo otrgnuti mekane komade mesa. Uz to, kroz rezove možete dodavati tekućine kako šunka ne bi ostala suha.

Nema pećnice? Nema problema!

Ako pećnica nije opcija ili jednostavno želite jednostavniji način, blagdansku šunku možete skuhati u slow cookeru, uređaju za sporo kuhanje. Niska, polagana vatra nježno pirja šunku, čineći je najmekšom koju ćete ikada jesti. Ova metoda zahtijeva pet do šest sati, a najbolje funkcionira sa spiralno rezanom šunkom koja je potpuno kuhana i nije teža od pet kilograma.

Razmišljajte izvan tijesta

Osim toga što se šunke mogu peći u krušnoj peći, šunku možete ispeći i u lisnatom tijestu. Tijesto zbog svoje masnoće štiti meso i tijesto duže ostaje mekano negoli krušno tijesto. Lisnato tijesto daje i dodatne mogućnosti da ukrasite svoju šunku.

Sretan Uskrs i dobar tek!

09. svibanj 2024 17:38