StoryEditor

ZA USPJEŠNE ROKOVE Pet savjeta za smanjivanje razine stresa

Uspješno odradite vaše zadane ciljeve

Autor:
Tekst: Global
29/01/2023 u 08:12 h
<p>Stres od učenja</p>
Stres od učenjaPIXABAY

Ona noć prije ispita kada morate nadoknaditi tjedne nerada, kuhanje kave s otkucajem ponoći, površno prolaženje velike količine materijala, sve u nadi da bi si dali neku minimalnu šansu da uopće prođete predmet i riješite se te muke na naj(bez)bolniji način. Izbjegnite takvu situaciju i usvojite ovih pet prijedloga kako održati razumne razine stresa i uspješno odradite vaše zadane ciljeve.

U zdravom tijelu zdrav um

Pomognite svojem tijelu i iskoristite ga za neku fizičku aktivnost. Nekima je do teretane, trčanja, neki preferiraju laganije šetnje, bitno da odvojite dio svog dana i isključite se od svojih briga tako da pokrenete svoje tijelo. Jarun, Bundek i Maksimir predstavljaju odlične zelene destinacije za pokrenuti svoje tijelo i doći u doticaj s prirodom. Imat ćete osjećaj da ste postigli nešto u tom danu i postepeno će se graditi disciplina, koja će vam pomoći u rješavanju vaših ostalih zadataka i obveza.

Uvedite rutinu u svoj život

Kada vam neke stvari pređu u naviku nećete više ni razmišljati o tome treba li ih napraviti ili ne. Isplanirajte jutro i ustrajte te zadatke ispunjavati svaki dan. Stvorite raspored, znajte unaprijed što morate obaviti taj dan. Odvojite fiksno vrijeme za učenje, kao i za ostale stvari i sigurno će vam biti lakše u zadnjem tjednu kada će ispiti biti sve bliže.

Nemojte se ograničavati

Puno studenata smatra razdoblje učenja vremenom kada treba ignorirati socijalni život. Napravite vremena za druženje s obitelji ili prijateljima, tako nećete moći izbjegavati obaveze znajući da kasnije imate vremena. Druženje će vam pomoći da se opustite i čiste glave nastavite s obvezama.

Prilagoditi prehranu

Ovaj savjet može se primijeniti na sve aspekte života, neovisno o tome jesmo li pod stresom ili ne. Činjenica je da ćemo se nakon konzumiranja neke hrane osjećati bolje nego od nekog drugog izbora. Svatko treba pronaći što njemu odgovara, ali ne pretjerivati, bilo zbog zdravlja ili energije, koja je prijeko potrebna za učenje i koncentraciju. Izbjegavajte tešku hranu zbog koje će te se osjećati usporeno i puno, poput hrane bogate s puno ugljikohidrata. Bolje će te se osjećati konzumacijom mesa i povrća, uz neke dodatke po izboru. Naravno, treba se i zasladiti, ali u razumnim količinama.

Prekupljenost tehnologijom

Nađite vremena za stvari koje ne zahtijevaju vaš mobitel, laptop, računalo ili bilo koji drugi uređaj kojim stimulirate mozak i provodite slobodno vrijeme. Kroz čitanje knjiga, društvene igre ili neku drugu aktivnost odmičete mozak od žudnje za tehnologijom, te će te time povećati vaše šanse za produktivnije i uspješnije učenje.

Vezani članci
09. svibanj 2024 07:30