StoryEditor

SINKRONIZIRANO PLIVANJE Nova pravila ne dopuštaju improvizaciju, sinkro vode uzburkane

Promijene su se dogodile i u samom suđenju

22/03/2023 u 21:17 h
15386
KLUB SINKRONIZIRANOG PLIVANJA MEDVEščAK

Sinkronizirano, ili po novom, umjetničko plivanje sport je koji u posljednje vrijeme doživljava mnogo promjene. Tako će se na nadolazećim Olimpijskim igrama koje će se održati u Parizu 2024. godine u sinkroniziranom plivanju po prvi puta u povijesti Igara moći natjecati i muškarci. Međutim, tu promjenama nije kraj. U umjetničkom plivanju pravila se obično revidiraju u novom olimpijskom ciklusu.  Niti ovaj ciklus nije iznimka, a specifično je to što se ovog puta promijenio cijeli sustav bodovanja.

Novi sustav bodovanja

Prvenstvo Grada Zagreba u organizaciji Kluba sinkroniziranog plivanja Medveščak bilo je drugo takvo natjecanje u Hrvatskoj. Što nova pravila znače za taj vrlo zahtjevan, ali i predivan sport objasnila je glavna trenerica Medveščaka Ana Novak koja je naglasila da je najveća promjena u tome što je novi sustav bodovanja sada znanstveno i matematički utemeljen. Ključ je u tome da svaka rutina ima određeni broj elemenata. Elementi mogu biti tehnički elementi, slobodni hibridi i akrobacije.

"U rutini je dopušteno raditi samo onoliko stvari koliko je jasno propisano novim pravilima. Učinite li više ili bilo što drugačije, dobit ćete kaznene bodove. Nikakvi dodatni hibridi ili akrobacije nisu dopušteni", pojasnila je Novak.

Izvodi li se sve prema pravilima provjerava se tako što svi treneri prije početka natjecanja moraju predati trenersku karticu za svaku koreografiju koja prikazuje detalje redoslijedom pojavljivanja, kao i njihovu težinu.

"Ako se jedna ili više komponenti elementa ne izvede ili nije u skladu s onim što je deklarirano u kartici trenera, težina tog elementa  'kažnjava' se izračunatom osnovnom oznakom (Base Mark) koja je minimalna vrijednost težine tog elementa, što je u konačnici puno manje od deklarirane težine elementa", rekla je Novak.

Više šansi za sinkro plivače

Jedna od važnijih promjena u ovom sportu je i službeno uvrštavanje muškog tehničkog i slobodnog sola dijelom natjecateljskog programa na svim  događanjima Svjetske organizacije vodenih sportova pa tako i na Svjetskom prvenstvu. Osim toga, sada se mogu prijaviti najviše dva muška natjecatelja u timovima, slobodnim kombinacijama i akrobatskim rutinama. Klub sinkroniziranog plivanja Medveščak može se pohvaliti s jedinim registriranim sinkro plivačem u Hrvatskoj.

Promijene su se dogodile i u samom suđenju. Umjesto dosadašnjih tri sudačka odbora - po jedan za izvedbu, težinu i umjetnički dojam, sada dva panela od pet sudaca sude u svim disciplinama - jedan panel za elemente i jedan za umjetnički dojam. Nova pravila tako predstavljaju veliki izazov za sudce, trenere, ali i plivačice i plivače.

Poredak neizvjestan

"Sve stare koreografije su gotovo neiskoristive, odnosno morali smo ih prilagođavati svim promjenama pravila koja smo prije toga u kratkom vremenu morali i dobro proučiti i savladati", komentirala je trenerica Željka Ajelić Sorić te pohvalila spremnost sudačke organizacije u Hrvatskoj koja je za sudce i trenere organizirala pomno razrađenu edukaciji.

Također, Ajelić Sorić napomenula je da promjene uskraćuju plivačima i plivačicama prostor za improvizaciju.

"Ranije ako je plivačica u solu nešto 'fulala', ako je vješta, mogla je improvizacijom zakamuflirati  pogrešku, no sada je to nemoguće jer je sve unaprijed deklarirano i definirano u trenerskim karticama te takva improvizacija sada dovodi do gubitka bodova i lošijeg plasmana", pojasnila je Ajelić Sorić.

Dugogodišnja plivačica kluba Lana Palijan smatra da će nova pravila svakako donijeti brojne nove zanimljivosti na svjetskoj sceni u sinkro svijetu.

"Nova pravila i način suđenja, prije svega doprinose objektivnosti, ali i činjenici da onima koji su do sada bili 'zabetonirani' na vrhu prijete promjene poretka. Bit će zanimljivo pratiti sva natjecanja jer je sada vrlo neizvjesno kakav će biti poredak“, prokomentirala je Palijan.

'Nova pravila uzburkala su sinkro vode'

Smanjen prostor za improvizaciju i veća objektivnost Medveščaku nisu stali na put te dobri rezultati i uz nova pravila ne izostaju. Na protekla dva natjecanja opet su dominirali po broju odličja, istaknula je dugogodišnja plivačica kluba Lorena Kadić.

Na prvenstvu Grada Zagreba za juniorke klub je osvojio zlatne medalje u tehničkom i slobodnom solu, slobodnom duetu i akrobatskoj rutini, srebrnu medalju u tehničkom solu te brončane medalje u slobodnom solu i tehničkom duetu.

"Naš klub je godinama u vrhu našeg sporta u Hrvatskoj te se nadam da ćemo nastaviti ostvarivati odlične rezultate", zaključila je Kadić, a s njome se složila i Palijan.

"Očito su nova pravila uzburkala sinkro vode. Ostaje nam vidjeti koliko dobro tko pliva“, konstatirala je Palijan. 

Koliko tko dobro pliva moći će se vidjeti već 1. i 2. travnja kada se na Mladosti održava Prvenstvo Hrvatske za juniorke.

Vezani članci
09. svibanj 2024 19:45