StoryEditor

AUSTRIJA Vjerovali ili ne, u ovoj zemlji studente potiču i da razmišljaju

‘Stipendija je bila dovoljna, ali samo uz iznimnu štedljivost. Za bilo što više potreban je dodatan izvor prihoda‘, rekao je diplomirani ekonomist Marko Bojanović
Autor:
Global.
12/12/2017 u 00:04 h
Sveučilišni kampus u Grazu
Sveučilišni kampus u Grazufh-joanneum.at

Privukla me mogućnost novih iskustava u uređenijoj državi koja je dovoljno blizu Zagrebu, a opet se osjeti razlika u kvaliteti studiranja, rekao je diplomirani ekonomist iz Splita Marko Bojanović koji je na Erasmus otišao u Austriju.

Nakon četvrte godine studija želio je upoznati nešto novo, a budući da je ponuda bilo svakakvih, odlučio se za zemlju koja je blizu, a prosperitetna. Austrija je zemlja višeg standarda, stoga su i studentski troškovi viši, što podrazumijeva da stipendija nije dovoljna.

"Stipendija je bila dovoljna, ali samo uz iznimnu štedljivost. Za bilo što više potreban je dodatan izvor prihoda", rekao je.

Studentski život u Grazu iznimno je dobro organiziran

Unatoč većim troškovima vrlo je zadovoljan nastavnim planom i načinom rada na FH Joanneum, University of applied sciences u Grazu.

"Naša nastava nije loša, ali njihova je svakako na višoj razini. Profesori potiču studente na razmišljanje, ne potenciraju teorijsko znanje koliko praktično te ističu da je vlastito mišljenje studenata o određenoj temi važnije od napamet naučena gradiva", kazao je Marko.

Dodao je i kako im je na svakom predavanju bilo dopušteno piti kavu te je bilo poželjno nositi laptop. Studentski život u Grazu je iznimno organiziran, mladi imaju veliki izbor, organizirane izlaske, natjecanja u raznim sportovima i lokalnim turnirima.

"U Grazu je studentski život odličan. Grad je malo veći od Splita, ima više programa, od pub-kvizova, beer ponga i organiziranih okupljanja", naveo je.

Marko je bio iznimno zadovoljan boravkom u Grazu jer je jako blizu Hrvatskoj, pa mu udaljenost nije bila problem, a i razlika u polaganju predmeta nije bila velika te nije imao problema kada se vratio s razmjene.

"Iskustvo koje sam stekao bilo je značajno, proveo sam proljetni semestar posljednje godine studiranja te sam stekao poznanstva koja su mi jako važna. Slušao sam pet kolegija od kojih su mi četiri priznali kada sam se vratio u Split, a peti koji je bio obvezan nije bio ništa slično onom što sam imao na razmjeni te sam to polagao kada sam se vratio", rekao je Marko.

08. svibanj 2024 10:17