StoryEditor

OBNOVA FPZG-A Studente novinarstva i politologije očekuje 500 četvornih metara više, zelena oaza na krovu i zona bez telefona

‘Novi prostor će nam sigurno donijeti novu energiju, svježinu, svjetlo. Bit će sve novo i vjerojatno ćemo se dobro osjećati u zgradi. To je posebno važno za djelatnike i studente koji su radili u podrumu gdje nije bilo zraka ni svjetla‘, istaknuo je dekan Andrija Henjak

Autor:
Maristela Baričević
i Emma Matijević
15/11/2022 u 05:00 h
<p>Velikom crvenom oznakom 'X' označeni su zidovi za rušenje</p>
Velikom crvenom oznakom 'X' označeni su zidovi za rušenjePETRA ORESKOVIC/GLOBAL

Oronulu fasadu, maleno dvorište, popucale zidove, probleme s poplavama i još niz materijalnih problema Lepušićeve 6, zamijenit će suvremene, održivije te kvalitetnije dvorane i nov izgled iznutra, ali i izvana. Osim prostora za učenje, najatraktivniji dio bit će sigurno i novi prostori za druženje. Stara terasa Fakulteta političkih znanosti više neće postojati, a nova zelena oaza smjestit će se na krovu biblioteke. Osim toga, tu je i novi izgled televizijske redakcije, kao i Radio Studenta te Globala. Bit će to ispisivanje nove stranice povijesti jer u zgradi staroj 70 godina, studiji su se kontinuirano održavali ukupno 60.

"Novi prostor će nam sigurno donijeti novu energiju, svježinu, svjetlo. Bit će sve novo i vjerojatno ćemo se dobro osjećati u zgradi. To je posebno važno za djelatnike i studente koji su radili u podrumu gdje nije bilo zraka ni svjetla", istaknuo je dekan fakulteta Andrija Henjak.

image

Tlocrt obnovljene zgrade

Prilagođeno studentima

Projektom cjelovite obnove mijenja se izgled zgrade i iznutra i izvana, potvrđuje jedan od projektanata, arhitekt Mladen Jošić. Tako će unutrašnja organizacija dvorana po etažama biti nešto drukčija od one na kakvu su studenti navikli. Televizijski i radio studiji te redakcija Globala bit će u podrumu, a ulazit će se u njih preko središnjeg hodnika i odvojenih ostakljenih pretprostora s režijama ispred svakog studija. U prizemlju će biti studentska referada i dvije informatičke dvorane.

'Novi prostor će nam sigurno donijeti novu energiju, svježinu, svjetlo', istaknuo je dekan Andrija Henjak

Na prva dva kata bit će uredi i kabineti nastavnika, a na svakom od tri posljednja kata po tri predavaonice. Velika predavaonica, poznatija kao A dvorana, ostaje na istom mjestu u dvorišnom dijelu zgrade.

image

Andrija Henjak, dekan FPZG-a

PETRA ORESKOVIC/GLOBAL

"S ovom ćemo rekonstrukcijom dobiti ono što ne bismo dobili ni u jednoj drugoj varijanti – novi prostor i oko 500 četvornih metara više", nadovezao se dekan Henjak. Prema tome, na razini podruma ulična i dvorišna zgrada povezivat će se međusobno novim natkrivenim i prirodno osvijetljenim hodnikom, a prostor između njih rekonstruira se i dograđuje cjelovitom troetažnom knjižnicom s čitaonicom iznad koje će biti "zona zero", odnosno prostor za odmor nastavnika gdje će biti onemogućena upotreba mobilnih telefona. Na vrhu spojnog dijela dviju zgrada sagradit će se mala otvorena oaza zelenog krova s travom, stablima i pergolama dostupnima za odmor i studentima i nastavnicima.

U duhu zelene energije

"Izvana će se najviše promijeniti ulična i dvorišna fasada glavne zgrade pojavom vidljive čelične konstrukcije koja ojačava zgradu. Dodatno će se na uličnoj strani sagraditi zelena fasada kao jedna od prvih u središtu Zagreba", istaknuo je Jošić koji želi da upravo ta zelena boja postane vizualni identitet Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

'Sagradit će se zelena fasada kao jedna od prvih u središtu Zagreba', istaknuo je arhitekt Mladen Jošić

image

Umjesto klupa i stolica, B dvoranu napunile wc školjke

PETRA ORESKOVIC/GLOBAL

Nakon obnove, zgrada FPZG-a bit će energetski održiva. Uvest će se novi sustav grijanja i hlađenja, stoga se plin i druga fosilna goriva više neće koristiti. Na krovu će biti fotonaponske ćelije, a duž fasade biljke koje će rasti po toj konstrukciji. Cilj je toga projekta da fakultet ima minimalne troškove za energiju jer će cijeli pogon raditi na obnovljive izvore energije i biti gotovo samodostatan.

"Imat ćemo vlastitu proizvodnju energije, koja vjerojatno neće biti dovoljna za sve potrebe, ali će biti dovoljna za solidan dio", rekao je dekan. Dodao je da zbog nove zgrade neće biti troškova održavanja te će fakultet nekoliko godina biti miran.

Ulaganje u održivost obrazovanja

Interijer zgrade bit će svijetao jer će prostorije imati prozore s obje strane. Očekuje se da će prostor biti mnogo bolje organiziran i da će se djelatnici i studenti mnogo bolje osjećati kada se vrate u Lepušićevu. Fakultet također želi osigurati završetkom obnove novu opremu za nove studije i novo pokućstvo. Dekan je istaknuo da će to trebati dobro isplanirati do kraja obnove. Planira se i intergracija studijskih programa.

Cijeli pogon će raditi na obnovljive izvore energije i biti gotovo samodostatan

"Ideja je da nakon što uđemo u novu zgradu dobijemo i nove studijske programe. Studijski program politologije prijeći će na model 3+2 i onda paralelno s tim, izmjene koje ćemo integrirati u studiju novinarstva i politologije. Radit ćemo na tome da dobijemo kvalitetnu politiku zapošljavanja novih nastavnika i kvalitetnu politiku poticanja znanstvenog rada. To bi trebao biti potpuno drukčiji fakultet nego što je bio prije", istaknuo je Henjak.

image

Porta je propala bez svojih omiljenih portira Anđelka i Danijela

PETRA ORESKOVIC/GLOBAL

Očekuje se da će obnova trajati do proljeća 2024. godine, a potkraj te akademske godine trebali bi se polako vraćati na svoju staru lokaciju – u Lepušićevu 6. Nastava bi se trebala potpuno održavati tamo od akademske godine 2024./2025.

Nekad i sad

"Zanimljivo je da je postojeća zgrada fakulteta bila sagrađena da bude prenoćište radnicima koji nisu trajno živjeli u Zagrebu. Dvorane u zgradi nisu postojale, nego su tamo bile radnička blagovaonica i kuhinja", napomenuo je arhitekt Jošić.

Ukupna vrijednost radova iznosi oko 93 milijuna kuna, a obnova se financira bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije i Mehanizma za oporavak i otpornost, a manjim dijelom i iz vlastitih financijskih sredstava.

"Kao projektanti želimo da obnovljena zgrada FPZG-a studentima i nastavnicima bude ugodan prostor te da u njoj želite provoditi što više svoga vremena", priželjkuje Jošić.

Vezani članci
05. svibanj 2024 05:03