StoryEditor

Zavist - zelenooko čudovište

Autor:
Global.
23/01/2019 u 18:50 h

Dok ljubomoru uglavnom povezujemo s romantičnim odnosima, zavist je mnogo pervazivnija. Dok je osoba koju muči ljubomora zabrinuta zbog gubitka njoj važnog odnosa, zavist proizlazi iz usporedbe s drugima, nelagode koja se javi ako uočimo diskrepanciju. Dok je područje ljubomore najčešće lokalizirano na odnose, zavist se može širiti poput epidemije i biti vezana uz vrlo različita područja. U današnje vrijeme opće povezanosti i imperativa održavanja idealne slike vrlo je lako upasti u zamku usporedbe na vrlo različitim područjima, i to na globalnoj razini…

Prof. psih. Ivana Mrgan

Uspoređivanje, deduciranje i traženje uzroka, objašnjavanje i slično, strategije su koje su nam kroz povijest pomagale u rješavanju praktičnih problema i izazova. U novije su doba stresori s kojima se suočavamo većinom socijalne naravi uglavnom apstraktniji, s manje praktičnih i konačnih rješenja. Jesam li prihvaćen u svom razredu? Čini mi se da je Maja popularnija... Kolega ima bolji odnos sa šefom, naravno, da će mu odobriti godišnji odmor. Moja generacija je već financijski osigurana, a gdje sam ja u toj priči? Mogućnosti za usporedbu s drugima su nepregledne.

U tom kontekstu, naša analitičnost postaje uteg i izvor problema. Zavist može biti vrlo bolna jer u osnovi osvještavamo deprivaciju ili nemogućnost djelovanja. Osjećamo se siromašno, bespomoćno, neadekvatno, ogorčeno i malo. Ipak, prava se opasnost krije u ideji da ćemo, ako ugrabimo tu poslovnu prigodu, postanemo popularni u društvu ili dobitnik na lotu, vratiti tu ravnotežu, ispraviti nepravdu ili izbjeći nelagodu. Moram skupiti sve je, složit ćete se, dugoročno neodrživa strategija. Dodatno, kako bi smanjili diskrepanciju slike o sebi i željenog stanja, često pribjegavamo obezvređivanju postignuća drugih kako bismo ih učinili irelevantnima. Ulaganje truda kako bismo nešto postigli je put koji se rjeđe bira.

U nastavku je nekoliko smjernica kako svladati zelenooko čudovište:

  • Ovo čudovite vreba iz sjene. Osvještavanje i priznavanje tog impulsa daje nam mogućnost da ga prihvatimo, svjesno uzmemo u obzir i pozabavimo se njime bez racionaliziranja i/ili izbjegavanja. Tek u takvom scenariju imamo prigodu promijeniti perspektivu.
  • Imati na umu širu sliku vrlo je često oslobađajuće za nas. Posebno u ovo doba globalne povezanosti, a općeg gubitka pravog kontakta. Ljudi često projiciraju aspekte za koje žele da se vide ne shvaćajući da se tako reduciraju na šareni artikl, sterilan i generički.
  • Koliko god se trudili uvijek će nam nešto nedostajati. Osvijestite radije i budite zahvalni za ono što je prisutno u vašem životu. Podsjetitie se da nečija savršena fotografija s neke tropske plaže ne znači savršen život. Sreća je moći uživati u prvoj jutarnjoj kavi, čak ako niste na godišnjem.
  • Svaka usporedba može rezultirati zavišću. S druge strane, ako uložimo malo energije i prilagodimo vlastiti stav, postignuća drugih mogu poslužiti kao poticaj i razlog za veselje. Takva perspektiva otvara prostor za razvoj.

RUBRIKA U SURADNJI S:

prof. psih. Ivana Mrgan, kognitivno-bihevioralna terapeutkinja

Centar za osobni razvoj Apsiha

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 
09. svibanj 2024 18:20