StoryEditor

DRŽAVNA MATURA Lošiji prosjek nego tijekom završnog razreda, razlika najočitija kod izbornih predmeta

Prošlogodišnji maturanti većinom su imali petice iz izbornih predmeta, a na maturi su dobili trojke

09/02/2023 u 20:12 h
12973
HRVOJE DEBELJAK

Ocjene maturanata na državnoj maturi 2022. godine lošije su od onih koje su postigli u završnom razredu srednje škole, prenosi Hina. Razlika je najočitija kod izbornih predmeta u kojima su imali petice tijekom školske godine, no na državnoj maturi ostvarili su uglavnom trojke.

Tako je prosjek ocjena za četvrti razred iz Politike i gospodarstva prošle godine bio 4,41, a na maturi je pao na 2,25. Iz povijesti je prosjek pao sa 4,73 na 2,7 na državnim ispitima, a iz filozofije sa 4,76 na 2,74. Kada je riječ o prirodnim predmetima, prosječna zaključna ocjena iz kemije i biologije bila je petica, a na maturi trojka. Maturanti su trojku na maturi dobili i iz fizike, dok je su u srednjoj školi većinom imali četvorku. 

Najniže ocjene bile su na nižim razinama državnih ispita, a razlika je očita i kod više razine matura. Tako je prosječna ocjena iz matematike iznosila 3,12 na višoj, a 2,24 na nižoj razini. Iz hrvatskog su maturanti tijekom godine imali četvorku, a na maturi je prosjek bio 3,21 na višoj te 2,45 na nižoj razini. Pristupnici više razine engleskog ostvarili su prosjek od 4,10, što je porast s obzirom na prosjek četvrtog razreda od 4,05, a na nižoj razini iznosio je 3,45.

Prema podacima Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, višu razinu mature najbolje su napisali učenici iz Međimurske županije, a najlošije učenici Ličko-senjske. Učenici iz Međimurske županije najbolje su napisali i predmete na nižoj razini, dok su je najlošije napisali oni iz Virovitičko-podravske.

Vezani članci
03. svibanj 2024 00:08