StoryEditor

NAJHRABRIJI FILM BALKANA ‘Pelikan‘ stiže na Ljetnu pozornicu Tuškanac

U ovom nagrađivanom Herakovićevom prvijencu do sada je uživala međunarodna publika koja ga je gledala na filmskim festivalima u Tallinnu i Beogradu

Autor:
Global
24/08/2023 u 16:00 h
17968
WOLFGANG&DOLLY

Nagrađivani debitantski film redatelja Filipa Herakovića, "Pelikan",  u utorak 29. kolovoza u 20 sati, na Ljetnoj pozornici Tuškanac ima zagrebačku premijeru. U ovoj drami s elementima humora pratimo nogometaša Josipa koji se nakon ozljede koljena nalazi u toplicama gdje je na rehabilitaciji, no pritom doživljava i mnogo dublji proces. Josip se suočava sa svojevrsnom krizom identiteta pokušavajući otkriti tko je on zapravo i ono važnije – tko želi biti.

U ovom nagrađivanom Herakovićevom prvijencu do sada je uživala međunarodna publika koja ga je gledala na filmskim festivalima u Tallinnu i Beogradu. Film je lani prikazan publici na međunarodnom festivalu Tallinn Black Nights, gdje je osvojio posebnu nagradu žirija za režiju, a na beogradskom Festivalu autorskog filma dobio je nagradu Najhrabriji film Balkana. ​Prikazivanje pred hrvatskom publikom film je započeo premijerom u lipnju, u sklopu Mediteranskog filmskog festivala u Splitu, te se od tada prikazuje u ljetnim kinima diljem Hrvatske. Pelikan je bio prikazan i u sklopu natjecateljskog dijela programa nedavno održanog Pula film festivala. 

“Biti” kondor ili pelikan

Edi Ćelić tumači lik profesionalnog golmana Josipa koji nakon ozljede na skijanju dolazi u toplice na oporavak. Vrijeme provodi vježbajući s fizioterapeutom i primajući posjete sada već skoro bivše djevojke i bivšeg najboljeg prijatelja. Proživljava krizu identiteta i ima potrebu ponovno otkriti tko je on zapravo. Jednog dana tijekom rehabilitacije Josip naiđe na poslovnu  konferenciju gdje ga greškom identificiraju kao jednog od prodajnih predstavnika robotskih usisavača. Prihvaća igru i počinje istraživati život iz nove perspektive.

Za scenarij filma zadužen je redatelj Filip Heraković koji ga je pisao s kolegicom Nikolinom Bogdanović

"Završetak ljeta znači početak nove faze u kino životu Pelikana. Veseli me što će nakon uspješne turneje po jadranskim ljetnim kinima, film napokon moći vidjeti i zagrebačka publika, ali i publika u ostalim gradovima u zemlji", rekao je redatelj Filip Heraković.

Gdje i kada će se sve prikazati Pelikan?

Nakon zagrebačke premijere film će se u rujnu moći pogledati u Zagrebu u Kinu Kinoteka, Kinu Tuškanac, Kinu Metropolis (MSU), zatim u Cineplexx kinima i u nezavisnim kinima diljem Hrvatske. T

Tko je sve radio na filmu Pelikan

Produkciju potpisuje zagrebačka produkcijska kuća Wolfgang&Dolly, direktor fotografije je Tomislav Krnić, montažerka je Iva Ivan, scenografkinja je Željka Burić, kostimografkinja je Dubravka Skvrce, majstorica maske je Matea Katunar, a snimatelj zvuka je Luka Mustać. Glazbu za film komponirao je Matej Merlić, a dizajner zvuka je Tihomir Vrbanec

Film je nastao u koprodukciji s portugalskom produkcijskom kućom 119 Marvila Studios, a partneri u produkciji su i Umjetnička organizacija Plafon te studio za vizualne efekte Poster iz Hrvatske. Film je nastao uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Rijeke, odjela za kulturu, Turističke zajednica Istarske Županije te partnera i  sponzora Caffe Monte, adidasa, Destilerije Aura.

Vezani članci
04. svibanj 2024 17:24