StoryEditor

NEMA KRUHA OD KULTURE Ksenija Marinković: Mladi odustaju jer vide da se od toga ne može živjeti

‘Kada je inspirativno – onda ništa nije teško‘, kazala je glumica Ksenija Marinković

21/09/2022 u 09:33 h
13968
N1 SCREENSHOT

"Dosta mladih odustaje od umjetničkog posla zato što vide da se od toga ne može živjeti", rekla je za N1 glumica i predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika Ksenija Marinković. Kazala je da se većina umjetnika snalazi kako zna samo da bi preživjeli, dok je novac od serija ozbiljan novac od kojeg se može živjeti jedno vrijeme dok se traži drugi projekt.

"Samo od slobodnjaštva kao što je kazalište, to se mora puno predstava raditi da bi se moglo živjeti od toga", objasnila je glumica.

"Srela sam mlade dramaturge koji sada rade u tisku i jednog glumca, koji se sada zaposlio u dućanu jer ne može više, traži bilo kakav posao", nadodala je Marinković. Zaključila je da ima dosta umjetnika koji bi svašta htjeli, ali ne mogu ništa te ih to koči jer kulturi treba dosta novaca da bi proradila.

Glumica očekuje da će plaće u kulturi porasti za 30 posto jer su troškovi toliko porasli da umjetnici moraju tražiti od Hrvatskog audiovizualnog centra da im se nadoknade novci. Trenutno se pozicija glumca nalazi na 369. mjestu na rangu plaća (Plaća Hrvatska, Glumac/Statist, Umjetnost i kultura (mojaplaca.hr), ona iznosi u rasponu od 3400 kuna do 8096 kuna, a samo deset posto zarađuje ispod prosjeka te isto toliki postotak i iznad prosjeka.

Marinković je rekla da nikada nije teško živjela jer se odmah nakon akademije zaposlila, no da se od glume još uvijek nije umorila.

"Kad radim poslove koji nisu toliko inspirativni – to strašno umara, a kada je inspirativno – onda ništa nije teško", s osmjehom je kazala.

Vezani članci
05. svibanj 2024 21:48