StoryEditor

POTROŠAČKA KULTURA Iako su slabije plaćeni, tinejdžeri više troše na luksuzne stvari

Tvrtka McKinsey i Invesp otkrile su promjenu u navikama i potrošnji od prijašnjih generacijama

02/02/2023 u 07:49 h
14693
PIXABAY

Današnji tinejdžeri troše sve više novca na luksuzne stvari i žive raskošnije iako su slabije plaćeni. Sve više troše na izlaske, zabavu, restorane i putovanja, a sve manje na stanovanje i automobile. Prema istraživanju koje su provele tvrtke McKinsey i Invesp, čak 40 posto ljudi kupilo je neki sadržaj zato što su bili pod utjecajem influencera, a 72 posto kupaca više vjeruje nekoj kompaniji nakon što je poznata osoba poslovala s njima

Činjenica da tinejdžeri trenutno imaju veću mogućnost kupovine nego prijašnje generacije potvrđuje podatak da 45 posto Europljana između tinejdžerske dobi i ranih 20-ih godina planira kupiti neku luksuznu stvar. Starija populacija, točnije osobe rođene prije 1964. godine, nema tendenciju kupovine skupih stvari. Tek 17 posto njih planira kupiti neku luksuznu stavar.

Čak 70 posto tinejdžera više vjeruju influenserima i njihovu promociju preko društvenih mreža, negoli tvrtkama i slavnim osobama. Uglavnom kupuju digitalno, a prema Invespu, 86 posto njih kupuje online, dok tek 33 posto mladih preferira kupovinu u dućanima.

Iako je online kupovina postojala i prije pandemije, ona je zasigurno promijenila tijek klasičnog odlaska u kupovinu, a uz napredak internet i modernizaciju svijeta mogućnosti kupovine promijenile su se zauvijek. Pogotovo se to odnosi na mlade, milenijalce i generaciju Z koji su od svog rođenja bili upoznati s kupovinom online. Oni trenutno imaju veću kupovnu moć nego generacije prije njih.

Vezani članci
18. svibanj 2024 09:01