StoryEditor

UVOĐENJE EURA Mobilna aplikacija kao kalkulator cijena i alat za edukaciju

Na platformi su dostupne vijesti o konverziji, odgovori na najčešća pitanja te pitalice i kviz

08/12/2022 u 09:47 h
14400
PEXSELS

Hrvatska narodna banka u petak je građanima predstavila aplikaciju "euroHR" koja, osim što nudi brzo preračunavanje kuna u eure i obrnuto, služi i informiranju o novoj valuti koja će se koristiti od nove godine, stoji u priopćenju.

Aplikaciju mogu preuzeti korisnici Android i iPhone uređaja. Osmišljena je tako da korisnike na kreativan način priprema za uvođenje nove valute. Osim kalkulatora cijena, glavni dijelovi aplikacije su "zabava" s pitalicama i kvizom te vijesti o konvergenciji.

Dostupni su i odgovori na najčešća pitanja, a zadnja rubrika nudi informacije o izložbi "Euro na kotačima". Radi se o još jednom obrazovnom projektu kampanje koju trenutno provode Vlada RH i HNB, piše portal euro.hr. Izložba je krenula u listopadu te će do 17. prosinca obići 27 hrvatskih gradova. Do kraja godine trebala bi biti održana još u Kninu, Dubrovniku, Makarskoj, Splitu, Šibeniku i Zadru.

Kampanja za informiranje javnosti o uvođenju nove hrvatske valute krenula je u listopadu. Na početku njenog provođenja građani i dalje većinom nisu bili sigurni kako će konverzija djelovati na njihove bankovne račune i gotovinu koju posjeduju. Bili su bolje informirani o procesu koji će se desiti automatski, pokazalo je istraživanje koje je proveo Improve.

Prema istraživanju, ljudi su se najviše informirali o uvođenju eura iz novinarskih izvora, iako im nisu vjerovali. Veće povjerenje dobile su banke kojima je ova vrsta informiranja zakonska obveza.

Vezani članci
04. svibanj 2024 14:58