StoryEditor

ZBOGOM ROAMINGU Stižu promjene za zemlje Zapadnog Balkana

Osim izjednačavanja cijena, uvest će se i zaštitna klauzula

19/01/2023 u 08:38 h
14607
UNSPLASH

Sporazum o roamingu, po kojemu će se cijene korištenja interneta i mobilnih poziva na Zapadnom Balkanu i Europskoj uniji izjednačiti s cijenama one države u kojoj živimo, trebao bi se zaključiti do kraja godine, piše Index.hr. Time će nestati trenutna briga o isključivanju podatkovnog roaminga kada putujemo u zemlje Zapadnog Balkana koje još nisu članice Europske unije.

Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina neke su od tih zemalja, a saborski zastupnik Bojan Glavašević, koji je na Twitter profilu opisao ovu vijest kao lijepu i važnu, istaknuo je ideju modificiranog pristupnog procesa. Taj proces spomenutim zemljama omogućuje korištenje pogodnosti EU i prije samog pristupa, a omogućen je onim zemljama koje su ranije zadovoljile određene uvjete.

Također, Glavašević je za Index.hr upozorio da će postojati zaštitna klauzula čija će svrha biti sprječavanje situacija u kojima bi, primjerice, netko iz Hrvatske uzeo pretplatu u Srbiji pa plaćao po "nižim, dampinškim cijenama". Detaljnije informacije o mjerama zaštite bit će poznate nakon što sporazum stupi na snagu, a kako je Glavašević najavio, preostalo je još samo potpisati nekoliko manjih sporazuma.

O ukidanju roaminga između zemalja Zapadnog Balkana i EU posebno se govorilo prošlog mjeseca na sastanku čelnika tih zemalja u Tirani, priopćilo je Europsko vijeće. Tada je potpisan sporazum prema kojemu bi se troškovi roaminga trebali smanjiti tijekom godine, dok bi se za četiri godine trebali potpuno ukinuti.

Vezani članci
04. svibanj 2024 05:41