StoryEditor

ZLATO ZA MESSIJA Argentina postala prvak svijeta nakon lutrije jedanaesteraca

Iako je tek drugi igrač koji je zabio hat-trick u finalu, Kylian Mbappe nije uspio obraniti naslov

19/12/2022 u 15:43 h
14497
PIXABAY

Nakon 63 odigrane utakmice na ovom Svjetskom prvenstvu, došlo je i vrijeme za onu posljednju, utakmicu finala gdje su se sučelili Argentina i Francuska. "Gaučosi" su napokon pokušali osvojiti ovo natjecanje u eri Lionela Messija, dok su "Trikolori" željeli obraniti naslov svjetskih prvaka.

Argentina – Francuska 3:3 (4:2 pen.)

Lionel Messi 23' (11 m), 108', Angel Di Maria 36'/Kylian Mbappe 80' (11 m), 82', 118' (11 m)

Na početku ove utakmice, na terenu je postojala samo Argentina. Dok su oni igrali kao da im život ovisi o ovoj utakmici, Francuzi su bili neprepoznatljivi. Naplata bolje igre stigla je kada je u 23. minuti iz sumnjivog jedanaesterca zabio Lionel Messi za apsolutnu ludnicu na tribinama. Desetak minuta kasnije, Argentinci vode 2:0. Nakon sjajne kontre i akcije, na asistenciju Alexisa Mac Allistera zabija Angel Di Maria te se u tom trenutku činilo da je sve skoro pa gotovo. Tako je i izgledalo do dvadesetak minuta prije kraja, a onda se bude Francuzi.

U 71. minuti prvi su put pucali u okvir, da bi devet minuta kasnije i oni dobili kazneni udarac kojeg je realizirao Kylian Mbappe. Samo devedesetak sekundi kasnije sve je opet na početku, sjajni Mbappe zabija svoj drugi pogodak na utakmici te unosi potpunu neizvjesnost u ovo finale. Nakon odigranih 90 minuta rezultat u regularnom vremenu ostao je 2:2 što je značilo da će ova utakmica otići u produžetke te da će se pobjednik morati saznati tek nakon više od dva sata igre.

U produžetcima su obje ekipe igrale podosta oprezno te nisu uzimale preveliki rizik. Argentina je bila nešto bolja, a to je i okrunila u 108. minuti kada svoj drugi pogodak postiže Messi te ih vodi na korak od naslova. Ipak, tu nije bio kraj trileru. Pred sam kraj produžetaka, Francuska dobiva kazneni udarac zbog igranja rukom kojeg za svoj hat-trick zabija Mbappe te tako postao tek drugi igrač nakon 1966. godine i Geoffa Hursta koji je posigao tri pogotka u finalu. U zadnjoj minuti šansu za naslov imao je Randal Kolo Muani, no Emiliano Martinez upisao je čudesnu obranu što je značilo da će pobjednika utakmice i svjetskog prvaka odlučivati lutrija kaznenih udaraca.

Prvi su pucali Francuzi. Kylian Mbappe bio je siguran, a zatim je s druge strane također miran bio Lionel Messi. Nakon toga Kingsleyju Comanu jedanaesterac brani Martinez, dok je za Argentinu precizan Paulo Dybala. U trećoj seriji je prvo Aurelien Tchouameni promašio cijeli gol, a Leandro Paredes zabio za 3:1. U posljednjoj seriji Kolo Muani se iskupio za promašaj na kraju produžetaka te produžio nadu Francuskoj, no Gonzalo Montiel bio je miran za konačnih 4:2 u raspucavanju te treći trofej svjetskog prvaka za Argentinu i Messija koji je tako osvojio jedini trofej koji mu je nedostajao u njegovoj bogatoj karijeri, dok Mbappe unatoč svoja tri gola nije uspio povezati dva naslova prvaka svijeta.

Vezani članci
19. svibanj 2024 08:18