FOTO: MARKO PRPIC/PIXSELL

Potkraj rujna javnost je zaprepastila vijest o podstanarki iz pakla. Pseći izmet, hrpa smeća, ukradene stvari i razbacan namještaj samo su neki od “poklona” koje je dotična najmoprimka ostavila za sobom u stanovima u kojima je živjela, a kojih je bilo desetak. Potaknuti slučajem, mnogi najmodavci počeli su dijeliti loša iskustva s podstanarima.

Ipak, kako to obično bude, nije dugo trebalo da se po društvenim mrežama počne govoriti i o onoj “drugoj strani medalje”. Svoja loša iskustva počeli su dijeliti i najmoprimci, ističući kako su im pojedini stanodavci narušavali privatnost, zadržavali polog bez razloga te iznajmljivali “rupe” za mnogo novca.

Ulaze bez kucanja

Cijene najma stanova u Hrvatskoj prilično su porasle te se danas za garsonijeru od 20 četvornih metara traži i više od 3000 kuna, što nije pogodno za bilo čiji džep, a kamoli studentski. Za takve cijene najmoprimci bi očekivali barem pristojne uvjete života, ali čini se kako u mnogo slučajeva niti to nije bilo moguće.

“Stan sam plaćala oko 2200 kuna uvećano za režije, što mi nije baš odgovaralo, ali sam prihvatila jer je riječ o dobrom kvartu blizu javnog prijevoza. Vlasnica mi prije useljenja nije rekla o nedostacima stana. U kuhinji nije bilo tople vode, a suđe smo morali prati u kadi. Voda uopće nije bila za piće i morali smo je kupovati u prodavaonici. Izolacija je bila katastrofalna, a kao vrhunac svega nedjeljom bi nam vrata iz čista mira znao ‘banuti’ gazdaričin otac jer je njemu, eto, dosadno”, otkrila je za Global Branka Fresl.

FOTO: MARKO PRPIC/PIXSELL

Ništa ljepše iskustvo nije imala niti studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Anđela Šimunov, koja se nedugo nakon useljenja morala iseliti jer su joj po stanu počeli izlaziti žohari. Mladi sportaš David Bubalo otkrio je kako njegova najmodavka uopće nije htjela potpisati nikakav ugovor o stanovanju i da je pri useljenju stan bio potpuno prazan.

“Nije bilo ničeg – pribora za jelo, čaša, posteljine na krevetu, pokrivača, jastuka, sve sam morao kupiti. Nakon mjesec dana mi je rekla da se iselim u roku od tri dana jer joj se ne sviđa što su mi uvijek spuštene rolete na prozoru. Predomislila se, ali mi i dalje ulazi bez kucanja i bolje od mene zna što je gdje u mojoj sobi”, objasnio je David.

Ne vraćaju polog

Student iz Zagreba, koji je želio ostati anoniman, otkrio je kako je tadašnjoj vlasnici javio problem koji je uočio na perilici rublja, ali se ona na to oglušila. Kada je bubanj perilice potpuno puknuo, vlasnica je od njega tražila da kupi novu perilicu.

“Stan je bio loše održavan, pod zastario, parket labav na nekim mjestima. U oglasima je stan bio lijepo opisan: moderan televizor, velika kutna garnitura, a dočekao me mali krevet bez televizora i interneta”, razočarano je priznao. Pri iseljenju iz stana, studentu su vlasnici odbili vratiti novac koji je unaprijed uplatio za mjesec na početku kojeg se spletom okolnosti iselio. Neugodna iskustva s vraćanjem pologa imala je i Nina Stilinović, kojoj je gazdarica nenajavljeno ulazila u stan, čak i kada ona nije bila prisutna jer je bila na poslu.

FOTO: MARKO PRPIC/PIXSELL

“U ugovoru je pisalo da je stanarina 500 kuna, a bila je 1000 kuna. U stan je ulazila kad sam ja bila na liječenju s djetetom, a poslije sam od susjede doznala da ulazi i dok sam ja na poslu. Bacala mi je stvari iz stana i nije htjela vratiti polog”, rekla je Nina.

Alisa Kupus, studentica kemijskog inženjerstva i tehnologije, s dečkom je živjela u stanu na Jarunu koji su plaćali 3000 kuna plus dodatnih 3000 kuna pologa. Osim što je namještaj u stanu bio star i raspadnut, uskoro im se pokvario i bojler, koji je vlasnik odbio popraviti.

‘U kuhinji nije bilo tople vode, a suđe smo morali prati u kadi. Voda uopće nije bila za piće i morali smo je kupovati u prodavaonici’, otkrila je podstanarka Branka Fresl

“Kada je došlo vrijeme da nam vrati polog, nastala je svađa u kojoj je on tvrdio da je nastalo 10.000 kuna štete te da smo mi njemu dužni novac. Nakon intervencije moje mame ipak nam je vratio dio novca, ali je ostatak zadržao i doslovno me izbacio iz stana. Tu su scenu gledali svi susjedi”, ispričala nam je Alisa. Neugodno iskustvo s vlasnicom koja je također odbila platiti popravak perilice za rublje imala je i studentica Fuška.

“Cimerice i ja smo tada same morale platiti popravak 600 kuna. Stan je bio jednosoban, nije bio baš opremljen, oko nekih 35 četvornih metara. Namještaj nije bio previše star, ali se pola toga raspadalo. Plaćale smo ga 3000 kuna i dodatno režije”, objasnila je Fuška i dodala da im je gazdarica nekoliko puta došla nenajavljena u stan te da ih je zvala kada bi njezin sin stizao u Zagreb da ih obavijesti kako on mora prespavati kod njih.

Prijavio gazdaricu Poreznoj

Još jedna ispovijest dolazi od Carlosa Armande, koji je svoju najmodavku odlučio prijaviti poreznoj upravi. Njegova mu najmodavka, tvrdi, odbija vratiti polog te pritom izmišlja nesuvisle razloge.

“Naprimjer, optuži vas za vlagu na zidovima koja je već bila tamo”, izdvojio je jedan od razloga prijave. Osim raspadnuta namještaja, ovog su podstanara pri useljenju u stan dočekali pauci i prašina. U kupaonici nema umivaonika, a Carlos kaže kako dotična gazdarica vara i uzima veći PDV za struju nego što on iznosi.