Foto: Pixabay

Neovisno o postojanju dosadašnjeg radnog iskustva studenata, većina je upoznata s činjenicom da velik broj poslodavaca prije zapošljavanja, osim životopisa, provjerava i društvene mreže. No, unatoč tome, malen broj studenata koristi ili zna za upravo onu koja bi im mogla biti najjači adut pri zapošljavanju, aplikacija LinkedIn.

Predstaviti se u najboljem svjetlu

LinkedIn je društvena mreža nastala 2002. u svrhu povećanja interakcija između poslodavaca i onih u potrazi za poslom. Premda većina na prvu o LinkedInu stekne dojam kao o globalnoj inačici stranica poput posao.hr, burza.hr ili Jooble, ova aplikacija više nalikuje platformi poput Facebooka, kojoj su primarne funkcije komunikacija, dijeljenje interesa, praćenje osoba i stranica te članstvo u raznim grupama.

Na ovoj društvenoj mreži cilj je prikazati se u najboljem svjetlu, stoga je ključno iskoristiti svaki aspekt koji se nudi.

Najvažniji su detalji, profilna slika nekada govori više od riječi pa se savjetuje da ona uistinu ispunjava očekivane standarde. Formalna odjeća, uredan izgled i kvaliteta slike mogu presuditi dojmu koji će poslodavac steći o osobi.

Aplikacija više nalikuje platformi poput Facebooka, kojoj su primarne funkcije komunikacija, dijeljenje interesa, praćenje osoba i stranica te članstvo u raznim grupama

Ono bitnije su, svakako, radni opis, vještine i interesi. Što je koncizniji i zanimljiviji sadržaj profila, to je veća vjerojatnost da će poslodavac steći interes. Poželjno je izbjegavati tipične fraze koje se učestalo koriste i ciljati na alternativne opcije. Profil je sadržajno sličan životopisu, ali se svakako preferira izuzimanje nezanimljivih i sporednih informacija koje su često dio životopisa ili molbi.

Interakcija pomaže stvaranju veza

Ono što ponajviše pomaže pri stvaranju veza i suradnji su interakcije i aktivnost. Na LinkedInu se većinom mogu pronaći radna mjesta, fakulteti, kompanije i njihovi radnici. Što više pratitelja, to je veći doseg profila i objava, što može služiti i kao forma verifikacije profila. Štoviše, ako su profili povezani sa strukom pojedinčeva interesa, lakše je povezati se s poslodavcima i biti primijećen.

Praćenje poznanika i bivših poslodavaca svakako pridonosi zbog opcije endorsement pomoću koje si pratitelji mogu uzajamno dati podršku i potvrditi vještine stavljanjem znaka ‘+’ (plus). Osim praćenja, interakcije se postižu i aktivnošću u grupama i konstruktivnim komentarima, a objavljivanje vlastitih radova i mišljenja dodatno podiže ljestvicu.

Osnivač i direktor tvrtke za istraživanje tržišta Peekator i aktivni korisnik LinkedIna, Marin Mrša, za Global opisao je svoje iskustvo na aplikaciji.

Foto: Privatna arhiva

Mislim da bi studenti trebali početi koristiti LinkedIn i prije dobivanja diplome, to je odlična prilika za pozicioniranje već tijekom studentskih dana. Znam primjer srednjoškolca koji je u potrazi za praksom na svojoj objavi dobio oko 200.000 pogleda, a posao unutar nekoliko dana, čisto jer je toliko neobično da mladi u Hrvatskoj koriste LinkedIn u traženju posla“, zaključio je Mrša.

Mrša dodaje da aktivnost na LinkedInu svakako pridodaje vrijednosti prijave u očima poslodavca, posebice ako student pristupa mreži proaktivno i ozbiljno.

Interes, originalnost i aktivnost kao ključ uspjeha

Algoritam također može determinirati doseg vaših objava, bitno je unutar prva dva sata doseći čim više pratitelja. Najbitniji su komentari, pa lajkovi te naposljetku dijeljenje objava. Nastojte započinjati rasprave na objavama i podržavati svoje kolege na taj način”, odgovara Mrša na pitanje o povećanju dosega.

Mrša poručuje da u početku ne treba imati prevelika očekivanja jer za sve treba vremena, ali u tom razdoblju je bitno pokazati interes, originalnost i aktivnost

Mrša tvrdi da je izvrsno dijeliti i događaje, tečajeve, iskrena mišljenja i preporuke koji bi pratiteljima mogli biti zanimljivi. To mogu biti kritike ili pohvale fakultetu koji osoba pohađa, trenutnih politika ili praksa.

Kada su u pitanju dosadašnja radna ili volonterska iskustva, Mrša navodi da je transparentnost od velike važnosti.

“Po meni je izrazito bitna transparentnost. To što je netko možda imao iskustvo koje je izvan struke, ne znači da je ono manje vrijedno, dapače, ono pokazuje da ste kao student prilagodljivi i da imate širi opseg vještina i znanja, koje u određenom kontekstu mogu biti korisne i za ciljanu struku. Bitno je pokazati rast od možda slabijih pozicija ka višima, toga se ne treba sramiti”, kaže Mrša.

Također, Mrša poručuje da u početku ne treba imati prevelika očekivanja jer za sve treba vremena, ali u tom razdoblju je bitno pokazati interes, originalnost i aktivnost.