FOTO: PROMO

Gradimo poslovne mostove – bio je ovogodišnji naziv konferencije Meeting G2 upravo zbog njezina cilja – umrežavanja poslovnih ljudi iz Hrvatske i iseljeništva putem predstavljanja hrvatskih tvrtki. Održala se u zagrebačkom Kongresnom centru Forum gdje su na dinamičan način bile predstavljene hrvatske franšize, tvrtke s tržišnim potencijalom, modni dizajneri, stručnjaci iz IT sektora uz sudjelovanje oko 200 poslovnih ljudi.

Tijekom ovogodišnje, pete konferencije vladao je optimistični duh usmjeren na napredak hrvatskog gospodarstva, no ipak je Josip Hrgetić, predsjednik udruge Meeting G2, na trenutak sve okupljene vratio u realnost. Rekao je da se, u usporedbi s ostalim državama koje su bile pod socijalizmom ipak razvijamo sporije te da dok drugi trče, mi još hodamo.

Ante Lučić, jedan od partnera konferencije i pokretač platforme Cronnect.me, istaknuo je da američki startupi nisu nužno bolji od hrvatskih, a nagradu za najbolji startup ove godine dobio je Miret.

FOTO: PROMO

Domagoj Boljar, jedan od dvojice zaslužnih za nastanak gotovo potpuno biorazgradivih cipela, nije krio svoje oduševljenje nagradom koja se sastoji od besplatnog pohađanja jednodnevne radionice konzultantske kuće PWC te promotivnog videa u produkciji časopisa Poduzetnik.

Svoju prvu nagradu posvetio je upravo Lučiću koji je, kako kaže, “odličan mentor kojem stalo do svoje male zajednice startupa“. Domagoj i njegov brat, Hrvoje, pet su godina radili na ovoj vrsti cipela koje se izrađuju od 90 posto prirodnih materijala, ali tu ne planiraju stati.

Domagoj Boljar, jedan od dvojice zaslužnih za nastanak gotovo potpuno biorazgradivih cipela, nije krio oduševljenje nagradom

Žele više od toga: početi proizvoditi cipele I od 99 posto biorazgradivog materijala, među kojima će se kao novitet naći i dječje cipele. Kao ograničenost ističe dizajn jer se moraju potpuno prilagoditi tehničkim zahtjevima korištenog materijala, zbog čega sve cipele moraju biti jednostavna izgleda. Umjesto zimske kolekcije tenisica, brend Miret u budućnosti će se fokusirati na proizvodnju ruksaka i dječjih tenisica.

U jednoj od pet panel-diskusija, svoj je rad predstavilo pet hrvatskih dizajnera. Svi su složni u jednom, a to je da hrvatska modna industrija ima mnogo potencijala da postane svjetski prepoznatljiva te apeliraju na pomoć države, konkretno niži PDV kao u slučaju ugostiteljstva.

Aleksandar Šekuljica, koji uz Ivana Tandarića stoji iza modnog brenda Elfs, otkrio je kako je tajna njihova uspjeha to da se trude biti drukčiji. Istaknuo kako je naša kvaliteta izrade već sada globalno prepoznatljiva.