U prostorijama Studentskog centra ove je srijede predstavljen LUMEN – praktično natjecanje koje spaja odlučne studente koji su voljni preuzeti inicijativu u svoje ruke s preko 30 poduzeća koja će mladim ljudima pružiti priliku da se dokažu kroz niz zadataka, što je, kako organizatori kažu, jedinstvena prilika za sve, a ne samo za lumene.

Jedino takvo studentsko edukativno natjecanje na ovim područjima podijeljeno je na četiri različita područja, LUMEN Business, LUMEN Data Science, LUMEN Development i LUMEN Engineering.

Svako područje djelovat će odvojeno te provoditi konzultacije i radionice između natjecatelja i poduzeća kako bi se došlo do najboljeg mogućeg rješenja. Time se upravo potiče komunikacija između studenata i njihovih budućih zaposlenika što je i cilj natjecanja. Naposljetku, početkom lipnja održat će se završnica svih navedenih natjecanja.

Studenti će na Developmentu morati razviti mobilnu ili web aplikaciju, a na Businessu će se rješavati poslovni slučaj kojeg će zadati jedno od poduzeća. Data Science analizirat će velike količine podataka, a Engineering ima otvorenu temu, to jest izradu hardwarea.

U velikoj će završnici žiri, koji će se sastojati od profesora i predstavnika poduzeća koja sudjeluju u natjecanju, ocjenjivati studente iz Hrvatske i regije, a najbolji od njih dobit će novčane nagrade i stručne prakse u poduzećima s kojima su surađivali.

Prvo studentsko natjecanje ovakvog oblika ideja je najveće hrvatske volonterske studentske udruge, eSTUDENT koja od ove godine broji preko 200 članova, a koja pokušava spojiti studente iz različitih područja kako bi zajedno učili i radili te svoje studentske dane iskoristili na najbolji mogući način.

“Svi zainteresirani studenti mogli su doći u Studentski centar i iz prve ruke razgovarati s predstavnicima poduzeća koja će surađivati na natjecanju. Zatim, u ožujku počinje izrada rješenja i osmišljavanje projekta od početka do kraja”, rekao je potpredsjednik udruge, David Terlević.

Prijave za natjecanje počele su 15. siječnja i traju sve do kraja mjeseca. LUMEN Data Science kreće u ožujku, dok ostala tri natjecanja počinju već početkom veljače.