StoryEditor

ULAGANJE U NOVE GENERACIJE ‘Uz stipendiranje stekao sam šira znanja od većine mojih kolega‘

Mogućnost stipendiranja studenata često znači da nakon završenog studija imaju osigurano radno mjesto

Autor:
Global.
15/07/2021 u 08:35 h
<p>Ivan Franičević, predsjednik Uprave</p>
Ivan Franičević, predsjednik UpraveRASCO TVRTKA

Ono što je ključno za nove, mlade generacije je kada kompanije kroz svoje poslovanje pažnju posvećuju i stipendiranju studenata. U Kalinovcu kraj Đurđevca nalazi se jedan od vodećih europskih proizvođača komunalne opreme – tvornica RASCO. Stipendije dodjeljuju studentima preddiplomskog i diplomskog studija Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te studentima Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a nakon završenog studija studenti imaju mogućnost ostati i raditi u tvornici.

Priprema studenata za tržište rada

Jedan od bivših stipendista koji je odlučio ostati i raditi u tvornici jest Marko Kolar, voditelj razvoja proizvoda u kompaniji. Primarni razlog za prijavljivanje za stipendiju Kolaru je bio mogućnost svojevrsnog osiguranja pripravničkog radnog mjesta nakon studija. Isto tako, pristup iskusnijih kolega i strukturirano vođenje kroz pripravništvo bili su veliki poticaj.

"Ovakav pristup omogućio mi je da u kratkom vremenu nakon studija steknem puno šira znanja od većine mojih kolega i napredovanje na stručno višu poziciju razmjerno postignutim rezultatima", pojasnio je Kolar.

‘Formula je jednostavna – razvoj vlastitih proizvoda dolazi sa značajnim rizikom za onoga tko to radi, no ono što prati taj povećani rizik su i nagrade‘, poručio je predsjednik Uprave Ivan Franičević

"Kao stipendist, imao sam priliku sudjelovati u malom dijelu projekta MUVO, malom univerzalnom vozilu, i u tom razdoblju studiranja stekao sam veliku količinu znanja s obzirom na to da se radi o projektu visoke tehnološke složenosti", prisjetio se Kolar. Također, tvrtka provodi razne edukacije koje studentima pružaju stručna znanja i vještine specifične za područje kojima će se baviti na radnom mjestu koje ih čeka, a uz to svaki stipendist ima i mentora.

Uz stipendiranje studenata i samu proizvodnju, predsjednik Uprave Ivan Franičević istaknuo nam je da je kompanija posebna po tome što se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom vlastitih proizvoda. Kao prednost ističe količinu znanja koja se generira u procesu razvoja.

Foto: RASCO

"Mi godišnje dodajemo nove proizvode, sve složenije i tehnološki naprednije, poboljšavamo naše trenutne proizvode, dodajemo na njih nove tehnologije i time kontinuirano gradimo ogromnu bazu znanja o naprednim mehaničkim rješenjima, hidrauličkim sustavima i svakako zadnjim pomacima u svijetu elektroničkih i programskih rješenja", rekao je Franičević. Njihova se distribucijska mreža sastoji od 50 partnera iz 40 zemalja te gotovo 80 posto prihoda dobivaju iz izvoza diljem svijeta.

"Formula je jednostavna – razvoj vlastitih proizvoda dolazi sa značajnim rizikom za onoga tko to radi, no ono što prati taj povećani rizik su i nagrade", poručio je.

Nova generacija proizvoda

Proizvodi iz tvornice danas predstavljaju standard kvalitete izvedbe i tehnoloških mogućnosti u industriji strojeva za održavanje infrastrukture, a za takav položaj na tržištu zaslugu nosi i korištena tehnologija. Franičević je istaknuo da je danas naglasak na digitalizaciji samog stroja, njegovo povezivanje s centralnim sustavima nadzora i upravljanja, korištenje mase podataka koje stroj generira za efikasnije održavanje i povećanje njegove pouzdanosti i dostupnosti.

"Upravo u tom području mi smo danas predvodnik u tehnologiji te nudimo čitav spektar vlastitih rješenja za nadzor i upravljanje flotama, povezivanje strojeva, prediktivno održavanje i povećanje efikasnosti rada", kazao je predsjednik Uprave.

Proizvod koji najbolje opisuje samu kvalitetu RASCO proizvodnje jest kompaktna cestovna čistilica Lynx, koja se kroz prošlu i ovu godinu nalazi na 12 tržišta svijeta. Uz nju, Franičević je istaknuo da je tvornica kroz zadnjih nekoliko godina provela uvođenje nove generacije proizvoda kroz gotovo cijeli proizvodni asortiman.

Primarni razlog za prijavljivanje za stipendiju Marku Kolaru, bivšem stipendistu, je bio mogućnost svojevrsnog osiguranja pripravničkog radnog mjesta nakon studija

"Uz nove posipače soli, snježne plugove i kranske kosilice uloženi su nebrojeni sati razvoja i testiranja s rezultatom uvođenja stotina većih i manjih poboljšanja koje će naši kupci itekako cijeniti", objasnio je Franičević.

Kao jednu od najvećih promjena predsjednik Uprave naveo je elektroničke upravljačke sustave koji korisnicima pružaju dosad neviđenu količinu kontrole nad strojevima s kojima rade.

"Takvi sustavi otvaraju put ka naprednim mogućnostima poput daljinskog upravljanja i dijagnostike, prediktivnog održavanja i još kojekakvim naprednim funkcionalnostima koje spremaju naši razvojni stručnjaci", dodao je Franičević.

 

29. svibanj 2024 12:37