StoryEditor

VIZIJA BUDUĆNOSTI Hrvatske studentice u polufinalu zahvaljujući aplikaciji koja približava šminkanje slabovidnima

‘Razmišljale smo o onima koji su zakinuti za zabavu koje šminkanje nosi. Kroz odrastanje i tinejdžerske godine eksperimentirale smo sa šminkom i to nam je bilo jako zanimljivo‘, objasnila je Petra
Autor:
Global.
05/05/2021 u 21:33 h
Pobjednice reginonalnog natjecanja<br />
Ena Bogut, Petra Turković i Lucija Turković
Pobjednice reginonalnog natjecanja Ena Bogut, Petra Turković i Lucija TurkovićPR
Na regionalnom natjecanju L‘Oreal Brandstorm 2021 pobjedu su odnijele studentice Ena Bogut, Petra Turković i Lucija Turković iz tima Meeting s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ideju kojom su se plasirale u polufinale posvetile su slijepim i slabovidnim osobama jer smatraju da je njima uskraćena zabava koju nosi šminkanje. "Komentari su zaista bili predivni i svi su naglasili da smo se uklopile u L‘Orealovu viziju budućnosti", rekla je Lucija.

Kupovanje kozmetičkih proizvoda kroz zabavu

L‘Oreal Brandstorm je inovacijsko natjecanje kozmetičke kompanije L‘Oreal namijenjeno studentima iz 65 zemalja. Najveći fokus natjecanja stavljen je na marketing, a sada se pronalazi i u okviru tehnološke industrije. Ovogodišnja tema bila je osmisliti najbolje iskustvo kupovine kozmetičkih proizvoda kroz zabavu. Djevojke iz tima Meeting osmislile su aplikaciju IRIS koja putem glasovnih komandi pomaže pri nanošenju šminke. Pored toga, smislile su kolekciju kozmetičkih proizvoda prilagođenih slijepima i slabovidnima. Foto: PR Članove žirija oduševilo je što su djevojke u svoj projekt uključile slijepe i slabovidne osobe, a one su se za ovaj pristup odlučile jer smatraju da većina uzima šminkanje zdravo za gotovo, ne uviđajući što ono predstavlja mladim djevojkama. Dokazale su inovativnost, korisnost, primjenjivost i mogućnost modifikacije projekta što su ujedno bili i kriteriji prema kojima su članovi žirija L‘Oreala Adria Balkan birali pobjednike. Za razliku od konkurencije koja je fokus stavila na razvoj aplikacije, ovaj trio se usredotočio se na samo približavanje šminkanja ljudima kojima je ono otežano. "Razmišljale smo o onima koji su zakinuti za zabavu koje šminkanje nosi. Kroz odrastanje i tinejdžerske godine eksperimentirale smo sa šminkom i to nam je bilo jako zanimljivo i nisu nam trebale raznorazne aplikacije koje bi nam šminku učinile još interesantnijom", objasnila je Petra.

Spajanje ugodnog s korisnim

Pobjednice regionalnog natjecanja sada će svoju ideju predstaviti na međunarodnom polufinalu od 3. do 7. svibnja. Natjecanje se može pratiti na L‘Orealovoj Brandstorm platformi uz mogućnost glasanja. Ena, Petra i Lucija svoje su materijale već snimile i poslale čime su obavile najveći dio posla te samo čekaju da drugi dio natjecanja krene. Pobjednici međunarodnog natjecanja plasirat će se na svjetsko natjecanje na kojemu će pobjednička ideja biti provedena u djelo, a inovatore čeka i tromjesečna praksa u L‘Orealovom sjedištu u Parizu. Zbog pandemije se natjecanje odvijalo online pa se natjecatelji ove godine nisu mogli upoznati uživo. Međutim, oni koji dođu do svjetskog polufinala dobit će priliku da svoju ideju prezentiraju uživo u Parizu. [caption id="attachment_30797" align="alignnone" width="1426"] Foto: PR "Odlazak u Pariz i rad na našoj ideji bio bi ogroman uspjeh za našu profesionalnu karijeru koja je tek na početku. Voljele bismo iskusiti rad u međunarodnom okruženju i industriji ljepote koja nas sve jako privlači", istaknula je Petra. Studentice imaju ekonomska znanja i veliki interes za kozmetičku industriju pa bi povezivanje tih dviju domena činilo njihov idealan posao. Neovisno o ishodu natjecanja, zadovoljne su iskustvom koje su dobile, a rizike koje su uzele prilagodile su projektu i obvezama na fakultetu i poslu. Pritisak kojega su imale uzele su kao trening za buduće poslove jer im je ovaj projekt bio svojevrsni test funkcioniranja u nepredvidivim situacijama. "Svakako ćemo pratiti ponudu poslova i studentskih praksi u ovom području i iskoristiti stečeno iskustvo da bismo se istaknule u odnosu na konkurenciju", kazala je Ena.
30. travanj 2024 16:22