Foto: Petar Santini

Aplikacija za brzo i jednostavno pronalaženje suigrača za društvenu igru ili sport, upravljanje dronom s udaljenosti i do 100 kilometara, sigurniji promet u uvjetima loše vidljivosti, aplikacija za pomoć disleksičarima. Ta i brojna druga rješenja koja pokušavaju olakšati ljudima svakodnevni život, predstavljena su na petom Zagreb Connectu.

Potpora Europske unije

Početkom prosinca Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (ZICER) ugostili su u kongresnom centru Zagrebačkog velesajma mlade inovatore, investitore te stručnjake koji imaju iskustva u uspješnom plasiranju tvrtki i njihovih ideja na tržište kao što su Motti Peer, Roberto Kutić te Jeffrey Becker.

“U svijetu se trči, mi ne smijemo puzati”, istaknula je Josipa Filaković, ekonomski Attaché izraelske vlade, na svečanom otvorenju. Kako bi uhvatili korak s ostatkom svijeta, ta konferencija nastoji mladim tvrtkama osim financijske podrške omogućiti i umrežavanje te infrastrukturnu i promocijsku podršku. Osim toga, Olivera Majić, zamjenica i izaslanica gradonačelnika Milana Bandića, otkrila je da je u tijeku i nabava šest laboratorija za razvoj inovativnih ideja koji će se financirati iz EU-ovih fondova.

Infobip je startup koji je počeo s radom na lokalnoj razini, a danas rade na čak šest kontinenata, a do prvih 100 milijuna kuna došli su u sedam godina

Među važnim se investitorima našao i Philippe Gluntz, osnivač i predsjednik europskih poslovnih anđela. Istaknuo je važnost mentorstva koje se nudi takvim projektima, a često pada u sjenu financijske nagrade. Također je otkrio da podupre samo pet posto startupa od svih koji mu dođu s idejom, a upravo je najteže naći investitora tvrtkama s tržišnim potencijalom.

“Ako imaš dobar proizvod, tržište će ga prepoznati, a onda neće biti problema s pronalaskom investitora”, objašnjava Hrvoje Prpić, jedan od najpoznatijih hrvatskih “poslovnih anđela”.

Foto: Petar Santini

Kako postići da tržište prihvati ideju zna vrlo dobro Motti Peer, direktor uspješne izraelske PR tvrtke Blonde 2.0. Inovativnost i kreativnost bez vrhunskog PR-a za njega nisu dovoljni za uspjeh. PR smatra nužnim za plasiranje ideje na tržište u pravo vrijeme i na pravi način. Poruka koju je poslao mladim tvrtkama s tržišnim potencijalom jest da se pri predstavljanju povezuju s aktualnim temama u društvu.

‘Pokorili’ globalnu scenu

Da se može početi u Hrvatskoj i doživjeti globalni uspjeh, najbolje svjedoči Roberto Kutić, operativni direktor Infobipa, koji je do prvih 100 milijuna kuna došao za samo sedam godina. Počeo je sa svojim startup projektom prije nego je taj termin uopće zaživio na našim prostorima. Tvrtku je osnovao 2006. godine kada su u njoj radila samo četiri zaposlenika, a danas ima 1400 zaposlenika u 40 zemalja na šest kontinenata.

Rade sa svjetskim divovima kao što su WhatsApp, Viber, Uber, poznate telekomunikacijske tvrtke, banke i brojni drugi. Kutić najavljuje i početak gradnje kampusa u Zagrebu sredinom lipnja iduće godine koji će zaposliti 650 novih radnika dok će veličina zgrade biti oko 10.000 četvornih metara.