StoryEditor

Izađi na biralište, riječ je o tvojoj budućnosti

Autor:
Global.
26/04/2019 u 14:10 h

Stopa izlaznosti mladih u Hrvatskoj na prošlim je izborima za EU Parlament 2014. iznosila svega 13 posto. Mladi, oni na kojima svijet ostaje, oni na čiju će budućnost zasigurno utjecati što glavna europska predstavnička institucija odluči, odbijaju sudjelovati i koristiti svoje temeljno demokratsko pravo izbora.

Koji god razlozi bili - od razočarenja onime što je predstavnička demokracija do sada polučila u praksi, neupućenosti i skromnih političkih znanja, do sveopće apatije za bilo kakvim sudjelovanjem i doprinosom, što djelomično i jest razumljivo - opravdanja nema!

Dopuštati da izašla manjina određuje živote uspavane većine, dopuštati si neupućenost u digitalnom svijetu u kojem nas od elementarnih znanja dijeli svega nekoliko pokreta prstiju, a onda kasnije izražavati negodovanje i diskutirati o tužnoj budućnosti bez puno nade i izgleda, pridonosi isključivo nastavku takvog, začaranog kruga!

Europski parlament utemeljen je kao glas naroda među institucijama Unije, u sustavu izbora koji možda i nije najidealniji, ali je prepoznat kao legitiman

Europski parlament utemeljen je kao glas naroda među institucijama Unije, u sustavu izbora koji možda i nije najidealniji, ali je prepoznat kao legitiman. U okviru plenarnih sjednica donosi odluke koje izravno pogađaju živote građana svih država članica na dnevnoj razini, i s obzirom na političko uređenje ne postoji način na koji se možemo izuzeti iz primjene tih odluka, unatoč tome što smo svjesno odabrali ne sudjelovati u stvaranju pojedinih saziva.

Zauzeti stav "moj glas i onako neće puno toga promijeniti" upravo i omogućava prolongiranje nepromjenjivosti i svega onoga što istinski politički poziv nije.

Stoga 26. svibnja izađi na birališta, ako se ništa značajno i ne promijeni trenutno, postavit ćemo važne temelje u svijesti pojedinaca u pogledu važnosti izbora kao sustavnog i dugotrajnog puta prema početku promjena i prekidanju zarobljenosti u ovakvome, apatičnom začaranom krugu!

27. travanj 2024 15:54