Foto: Pixabay

Pandemija Covida-19 stopirala je gotovo sve, pa tako i klimavi obrazovni sustav u Hrvatskoj. Nastava se sada obavlja putem televizijskih kanala, različitih aplikacija, videokonferencija i sličnih, uvjetno rečeno, pomagala.

Ali ne treba zaboraviti da gotovo niti jedan student nije upitan ima li sva ta sredstva ili pomagala kod kuće, u sigurnosti svog doma, dok vani vlada panika. Radi li mu internet? Je li ostao “zarobljen” u nekom drugom mjestu daleko od doma? Kakvo mu je psihičko zdravlje?

Sve se ovo savršeno manifestira na obrazovanje istodobno pokazujući sve njegove probleme, pukotine nastale zbog višegodišnjeg ignoriranja, trpanja problema pod tepih, ili jednostavno – neznanja.

Ako uzmemo u obzir da svi studenti imaju adekvatnu tehničku opremu za praćenje online nastave, postavlja se pitanje kako je koriste? I to kako je koriste, ne ovisi o njima, nego o – profesorima kojima je u većini slučajeva prepušteno da “novu” nastavu kreiraju prema svojim pravilima. Većina će otvoriti intranete, pogledati poslane zadatke, a potom ih riješene odaslati natrag.

I dok se, s jedne strane, određeni profesori, praktički ubijaju od posla kako bi studentima pomogli, izašli u susret, približili problematiku literature, drugi su jednostavno – na godišnjem.

Ništa nije lakše nego poslati studentima zadatke, objaviti tablicu, reći “napravite to i to”, očekujem odgovor, uz obvezno: “rok je tad i tad”.

Neki profesori nikad nisu aktivirali niti jednu aplikaciju za videopredavanje. Često je sada trostruko više zadataka nego kada smo mogli biti na predavanjima. Izvanredne su okolnosti, to je svima jasno, no dvostruka mjerila i dalje su prisutna.

Kada se na kraju ovog semestra podvuče linija, svi će profesori biti plaćeni za svoj (ne)rad, što je, u najmanju ruku, nepošteno prema onima koji svoj posao obavljaju pošteno. S obzirom na to da su takvi profesori u manjini, student je nerijetko prepušten samom sebi. Bez ikakvih dodatnih objašnjenja, nastave u bilo kojem konkretno osmišljenom obliku, ispunjava zadatke. Student preuzima odgovornost i ispunjavanja obveza prema kolegiju, ali i poučavanja samoga sebe.

Ako mi moramo biti na nastavi određenih kolegija redovno, zašto su sada profesori ti kojima treba bilježiti izostanke?