StoryEditor

AKADEMIJA U HODU Digitalni arhiv pruža uvid u odnose između sustava umjetničkog obrazovanja i tržišta rada

U sklopu unapređivanja sustava osiguranja kvalitete na ALU i UMAS-u osmislili su, dizajnirali i izradili digitalni arhiv, u suradnji s projektnim partnerom Visokim učilištem Algebra.

Autor:
Global.
21/03/2022 u 18:00 h
<p>ALU Akademija u hodu<br />
ALU Akademija u hoduALU

Projektom "Akademija u hodu" Akademija likovnih umjetnosti i splitska Umjetnička akademija (UMAS) nastoje unaprijediti postojeći sveučilišni preddiplomski i diplomski studijski program Slikarstva.

U sklopu unapređivanja sustava osiguranja kvalitete na ALU i UMAS-u osmislili su, dizajnirali i izradili digitalni arhiv, u suradnji s projektnim partnerom Visokim učilištem Algebra.

"Namjera nam je bila osmisliti koncept svojevrsne baze podataka, s podatcima o studentima i diplomantima ALU i UMAS-a te integriranog sustava za njihovo praćenje po završetku studija", objašnjavaju nam s Akademije likovnih umjetnosti.

Arhiv će sadržati podatke za praćenje djelovanja studenata tijekom i po završetku studija, a istodobno će se pohranjivati podatci o njihovim radovima u formi pretraživog digitalnog arhiva u kojem će biti tekstualni, vizualni materijal i audiomaterijali. Obrada podataka omogućit će uvide u odnose između sustava umjetničkog obrazovanja i tržišta rada u Hrvatskoj.

Tako će se putem arhiva moći pratiti broj umjetnika koji po završetku studija živi od umjetničkog rada, vrste neumjetničkih poslova koje obavljaju, mjesta na kojima izlažu, broj umjetnika koji odlazi iz Hrvatske te umjetničke produkcije, odnosno digitalizirani umjetnički radovi.

Projekt "Akademija u hodu" sastoji se od više elemenata, a izrada digitalnog arhiva samo je jedan od njih. ALU i UMAS projektom su povećali kvalitetu suradnje s drugim institucijama, muzejima, stručnim udruženjima, umjetničkim akademijama, ali i uspostavili suradnju s privatnim stručnim učilištem i dokazali da se, kako kažu, "artificijelne razlike" koje su se godinama nametale između sveučilišnih i stručnih studija zaista besmislene.

Projekt se provodi i financira uz veliku potporu u sklopu natječaja Europskog socijalnog fonda Provedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira na razini visokog obrazovanja.

Projekt provedbe HKO-a na razini visokog obrazovanja “Akademija u hodu” (03.1.1.03.0033) Akademije likovnih umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu je sufinancirala Europska unija iz Europskog Socijalnog fonda (2019.-2022.).

26. travanj 2024 18:26