StoryEditor

DIGITALNI AVATAR Restauracija spomenika pomoću proširene stvarnosti

27/02/2024 u 19:15 h
<p>Tišina koja je srušila spomenik</p>
Tišina koja je srušila spomenikVIKTOR ZAHTILA

Kao novi projekt obnove spomenika umjetnik Sandro Đukić dobio je upit može li u Slavoniji napraviti hologram na mjestu gdje je u bivšoj državi stajao spomenik. "To ipak pripada filmovima znanstvene fantastike, ali za par dana sam došao na ideju digitalnog avatara", rekao je Đukić.

Tako je krenula digitalna restauracija Spomenika pobjedi naroda Slavonije pod nazivom Tišina koja je srušila spomenik. Na početku nisu znali kako će on izgledati, no istraživanjem su razvili umjetnički spektakl u nekoliko faza.

Multimedija i "hologrami"

Odlučili su na prvotnoj lokaciji na jedan dan imati izložbu multimedijske video projekcije na LED ekranu od gotovo 20 metara. Trodimenzionalni model napravljen je prema sačuvanim fotografijama originala. Đukić je za savjet pitao arhitektice Anu i Vjeru Bakić. Obje su unuke kipara Vojina koji je projektirao spomenik iz 1968. godine.

"Nismo htjeli napraviti mali model Bakićevog skoro nesagledivog spomenika", kazao je Đukić. Izvornik je bio visok poput nebodera od 11 katova, a za potrebe događaja u selu Kamenska, rekonstruirali su ga na dvadeset metarskom ekranu.

image

Tišina koja je srušila spomenik

SAšA BLAžINA

"Veličina je predstavljala problem u drugom segmentu kad smo tehnologijom proširene stvarnosti napravili digitalnog avatara", rekao je Đukić. Za tu fazu na lokaciju planiraju postaviti QR kod koji će posjetiteljima omogućiti da pametnim telefonima vide "hologram" spomenika u njegovoj punoj veličini.

Problemi

GPS koji su planirali koristiti preko kamere pametnih telefona bi očitavao geolokaciju i prema tome znao da se miče. "Kad imamo ovako grandiozan objekt mobitel trebamo okrenuti prema nebu da bi ga vidjeli, ali onda je problem što više nemamo ništa što bi mobitelu pokazalo gdje točno gledamo", rekao je Đukić.

Zato su odlučili koristiti i žiroskop pametnih telefona koji očitava same njegove kretnje. Tako su kameru osposobili da uvijek zna gdje se korisnik nalazi u odnosu na trodimenzionalni objekt. "Ispočetka se doima da se radi o Kolumbovom jajetu koje udariš i samostalno stoji, ali problem nije bio tako jednostavan", kazao je Đukić.

Isti QR kod bit će na godinu dana postavljen u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te Beogradu i Beču. Lokacije su prošle testove proširene stvarnosti, a mali model moguće je skenirati s njihove stranice. "Proveli smo eksperiment novih metoda kojima mlađim generacijama možemo približiti ono na što sami imamo sjećanja", rekao je Đukić.

Ovakvom obnovom dodaju još jedan povijesni sloj spomeniku koji podsjeća na pobjedu iz Drugog svjetskog rata. Na njegovo miniranje u ratnim okolnostima 1992. godine dodali su dio koji njegovu antifašističku prošlost veže s tehnologijom koja je obilježila današnje vrijeme.

image

Tišina koja je srušila spomenik

SANDRO ĐUKIć

Ostale digitalne intervencije

Tadašnji projekt bio je veliki inženjerski pothvat koji je trajao deset godina. Bakićev spomenik bio je radikalan na dvije razine. Njegovi iskoraci prema avangardi našli su se u enciklopedijama povijesti umjetnosti. U to je kroz kompleksnost izrade spomenika prikazao znanje, tehnologiju i ideologiju tadašnjeg društva. "Tu naročito mislim na napore za modernizacijom i približavanje Zapadu", rekao je Đukić.

Profesorica Sandra Uskoković koja na Sveučilištu u Dubrovniku predaje na Odjelu za umjetnost i restauraciju vjeruje da bi se prije restauracije spomenika trebalo poraditi na društveno- povijesnim vrijednostima koje njegujemo. Jedna od bitnijih je antifašistička jer se na njoj temelji cijela Europa nakon 1945. godine, ali i veći dio svijeta. "Očito je ideologija utjecala na rušenje kulturnih znamenitosti", rekla je Uskoković.

Baština služi da potvrdi kulturni identitet, no tu dolazi do podjele. različite grupe sebe kao narod različito doživljavaju. Baština prestaje postojati kad društvo namjerno odluči zaboraviti tako da su povijesni artefakti isto dio procesa društvenog zaborava. "Ironično je što je upravo uništavanje Bakićevog spomenika doprinijelo tome da se on održi u kolektivnom sjećanju", kazala je Uskoković.

Na ovim prostora još je virtualnih intervencija u umjetnost antifašističke prošlosti. Virtualni muzej Dotrščina održava projekcije u fizičkom prostoru zagrebačke park-šume. Video DJ Alana Walkera prikazao je spomenik bitke na Sutjesci za čije je uništenje nedostajalo eksploziva, te skulpturu Narodnoj revoluciji u Podgariću. "Jedino kad se objektu ne posvećuje nikakva pažnja on je učinkovito izgubljen kao baština", rekla je Uskoković.

27. travanj 2024 15:33