StoryEditor

ANALIZA OSCARA ‘Zemlja nomada‘ opravdano pobijedila, ali dodjela bez voditelja je - katastrofa

Gledanost manja za više od pola u odnosu na prethodnu godinu

Autor:
Global.
25/05/2021 u 11:29 h
<p>Damijan Jevtović,</p>

<p>Autor: Stanko Herceg</p>
Damijan Jevtović, Autor: Stanko HercegSTANKO HERCEG
Manja pozornica, manje stolova, manje uzvanika, održavanje ceremonije na dvije lokacije pa i sam datum ceremonije - na 93. dodjelu Oscara pandemija je uvelike utjecala. Zato su producenti ceremonije Jesse Collins, Stacey Sher i Steven Soderbergh spojili ugodno s korisnim i zamislili dodjelu Oscara kao filmski set, čime je izbjegnuto nošenje zaštitnih maski. Ceremonija se održala dva mjeseca kasnije nego što je to uobičajeno, a zlatni kipići uručivali su se na dvije lokacije u Los Angelesu - u već tradicionalnom Dolby Theateru i u prostoru najveće gradske željezničke postaje Union Station. Također, organizirani su i posebni dijelovi dodjele u Londonu i Parizu.

Vrtoglav pad gledanosti

"Vizualno je to lijepo izgledalo, ali nije mi odavalo razinu glamura i svečanosti kao inače. Razumijem da su morali tako radi situacije i razumijem da se vremena mijenjaju pa neću previše kritizirati, ali nadam se povratku na stari format iduće godine", kaže redatelj i snimatelj Matej Đuzel. Već se treća dodjela Oscara održala bez domaćina. "Nije mi to, to bez voditelja. Oni ipak daju onu tradicionalnu čar programu", smatra redatelj i napominje da su i prije su postojale ozbiljne poruke, primjerice kad je Marlon Brando odbio Oscara za najboljeg glumca zbog tretiranja Indijanaca u filmu. Foto: Ivan Granić "Gledanost je već do sada pala ispod deset milijuna gledatelja. To je katastrofa, dovest će se u fazu da to više nitko živ neće gledati", smatra Đuzel. Gledanost je Oscara 2020. bila je 20 posto manja u odnosu na 2019., a ove je godine pala na 58,3 posto u odnosu na prošlu godinu. U brojkama je to 9,85 milijuna gledatelja koji su pratili ceremoniju, dok je 2020. ceremoniju pratilo 23,6 milijuna američkih gledatelja. A usporedbe radi još je 2014. gledanost bila na 43 milijuna gledatelja.

Oscari su za mainstream publiku

"Mislim da je pad djelomično zbog toga što se navike gledatelja mijenjaju, a djelomično zbog toga što zbog pada gledanosti stalno pokušavaju nešto mijenjati pa nisu ‘ni tamo ni vamo‘," objašnjava Đuzel. Dodaje da je "mainstream publika uvijek veći naglasak stavljala na Oscare, ali oduvijek se zna da su Cannes, Venecija i Berlin festivali ti koji imaju veću težinu među filmašima i ozbiljnom filmskom publikom". Ovo je prva godina dodjele Oscara na kojoj su dvije kategorije za zvuk (najbolji zvuk i montaža zvuka) spojene u jednu kategoriju - Oscar za najbolji zvuk. Naime, Akademija filmskih umjetnosti shvatila je da dolazi do prevelikih preklapanja između te dvije kategorije, a prvi dobitnik u toj kategoriji je film "Zvuk metala" "Po meni Oscara u određenim kategorijama mogu dobiti filmovi čiji zvuk, slika i montaža imaju najbolju kategoriju u službi priče filma. Nije samo stvar tko će imati najbolje efekte ili zvuk. Primjerice, prije par godina je Oscara za vizualne efekte dobio film "Ex Machina", a bila je u konkurenciji sa Zvjezdanim ratovima, ali su ti efekti bili u službi priče za razliku od drugih", komentira Đuzel.

O izabranim dobitnicima zlatnog kipića

Nomadland

Najveći oskarovski favorit "Zemlja nomada", pomeo je ceremoniju i odnio tri zlatna kipića u najvažnijim kategorijama. Prva nagrada otišla je u ruke redateljici Chloe Zhao čiji je uspjeh ujedno i povijesni trenutak. Naime, Zhao je druga žena u povijesti Oscara koja je proglašena najboljom redateljicom. Druga nagrada je za najbolji film, a treća za najbolju žensku glavnu ulogu koju je osvojila Frances McDormand.

"Europska i azijska kinematografja već debelo poznaju ovakve filmove, tako da netko tko gleda europske filmove ovo mu možda neće biti posebnost, ali tko gleda filmove u Cinestaru, ovo bi mu moglo biti osvježenje. Sretan sam što je film dobio Oscara jer nisam fan ideje da Oscar bude namijenjen najpopularnijim filmovima, ali opet mi fali ono razdoblje Oscara kada smo imali jako dobre autorske filmove s velikim budžetima", navodi Đuzel.

My Octopus Teacher

"Oduševio sam se, rekao sam sam sebi da neću više nikad hobotnice jesti. Impresivno napravljen film, jako osoban. Volio bih sjesti s redateljem i popričati kako je to išlo tehnički", kaže redatelj i snimatelj dokumentarnih filmova.

Soul

"Ako je šareno, lijepo, ugodno, kao dijete imaš neku satisfakciju, a mi kao odrasli vidimo širu sliku i potiče nas na razmišljanje o životu nakon smrti. Sviđa mi se stil animacije. U dijelu filma koji prikazuje stvaran život dosta realistično to izgleda", opisuje Đuzel.

ANKETA: Što o ovogodišnjoj dodjeli Oscara kažu studenti?

Ivona Malbašić:

Nedostajali su mi elementi poput isječaka nominiranih filmova, crteža produkcijskog dizajna, kostima i slično. Imala sam dojam da se radi o korporativnom "team building" događaju, a ne svečanoj dodjeli Oscara. Moj je favorit bio "Zemlja nomada", posebno u kategoriji scenografije. Cijeli film je prekrasan - zalasci sunca u pustinji, divna atmosfera, osjećala sam se tužno kao i glavni lik dok sam ga gledala.

[caption id="attachment_31455" align="alignnone" width="1600"] Foto: Privatna arhiva

Stella Kanaet:

Nekako mi je bila suhoparna dodjela. Nedostajala je ta neka energija koju daju voditelji. Tih četiri sata onda se ne čini tako dugo. Moj favorit je bio "Suđenje Čikaškoj sedmorici". "Zemlja nomada" je opravdano pobijedila jer daje uvid u drugačiju temu koja još baš i nije bila viđena, ali mi je nekako sam film monoton.

[caption id="attachment_31456" align="alignnone" width="1428"] Foto: Privatna arhiva

Dino Kekić:

Nije mi se svidio ovogodišnji ispremještani redoslijed nagrada, a ostalo - ista shema svake godine. Izgledalo je i dobro s obzirom na okolnosti. "Otac" me je oduševio, ali baš patim na te filmove s nepouzdanim pripovjedačima gdje se ne zna "tko pije, a tko plaća".

"Zemlja nomada" mi je osobno djelova kao film koji će sigurno dobro proći, s minimalistički lijepo snimljenom radnjom koja se bavi aktualnim društveno-osjetljivim temama.

[caption id="attachment_31454" align="alignnone" width="1755"] Foto: Privatna arhiva

Damijan Jevtović:

Meni se svidjelo kako su ove godine organizirali Oscare. Naslušao sam se, a i načitao kritika kako nije bilo dovoljno "red carpeta" i ekstravagantno, kako to inače biva. Kao filmofilu mi je bitniji dio samog programa i objavljivanja dobitnika. Moj je favorit bio "Djevojka koja obećava". Tematika filma je veoma aktualna i mislim da je napravljena na kreativan i zanimljivi način, a da ne govorim da je film snimljen u 23 dana, dok je redateljica bila trudna. Presretan sam bio kada je film dobio nagradu za najbolji scenarij!

"Zemlja nomada" ima odličan vizual, glumu i režiju. Koliko mi je god teško ovo reći s obzirom da je moj osobni favorit "Djevojka koja obećava", "Zemlja nomada" je opravdano pobijedila.

[caption id="attachment_31453" align="alignnone" width="1066"] Foto: Privatna arhiva
20. travanj 2024 09:56