StoryEditor

DRIVE-IN KINO Američki način uživanja u kino projekcijama pandemija koronavirusa učinila je trendom

‘Uvijek postoji netko tko će uputiti aute na njihovo mjesto, postavi se frekvencija na radiju te uživaš u posebnom, pomalo američkom, iskustvu‘, izdvojila je Sara
Autor:
Tekst: Barbara Stjepanović
20/05/2020 u 14:12 h
Hrvati su prihvatili novi način uživanja u filmskim projekcijama
Hrvati su prihvatili novi način uživanja u filmskim projekcijamaPixabay
Zatvaranjem kina, kazališta i otkazivanjem koncerata nastupile su mnoge promjene u svakodnevnom životu. Ono što je prije bilo normalno postalo je luksuz, a da život ne bi potpuno stao, neki poduzetnici dosjetili su se alternativnih načina zabave koja su vrlo brzo postala trend. Najpopularnija među njima zasigurno su drive-in kina koja osvajaju publiku diljem Rijeke, Zagreba i Varaždina.

Drive-in s okusom nostalgije

"Sjećam se da je jedne godine bila mala škola swinga, što je bilo odlično s obzirom da je cijela tema te godine bila vintage, a film koji se prikazivao taj dan bio je "Cafe society", a za klince je prije animiranih filmova organizirana utrka na biciklima s popratnim nagradama", opisala je svoja prva sjećanja na drive-in Sara Barišić iz Zagreba. Već godinama posjećuje drive-in kina, čija popularnost i posjećenost raste iz godine u godinu.
Nostalgičan štih prošlih vremena ono je što privlači građane na ovakvu vrstu kino-prikazivaštva
O ovako velikoj zainteresiranosti građana niti riječki organizatori nisu mogli sanjati. "Interes je zaista velik, a potvrđuje to i činjenica da su rezervacije za film ‘Dangube‘ popunjene samo sat vremena nakon što je izašla vijest o pokretanju novog Autokina, a rezervacije za nadolazeću subotu i ‘Do posljednjeg daha‘ planule su u rekordnih 10 minuta", rekla je ravnateljica riječkog Art-kina, Slobodanka Mišković. Istaknula je da je nostalgičan štih prošlih vremena ono što privlači građane na ovakvu vrstu kino-prikazivaštva te smatra da je ovo jedan od načina sigurnog izlaska u izolaciji u kojoj se društvo trenutno nalazi. U suradnji s udrugom Filmaktiv, riječani su projekt Autokina uspješno proveli već dva puta. Dok u Zagrebu i Rijeci ovi projekti nisu novost, u Varaždinu je pandemija koronavirusa potaknula na kreiranje amerikaniziranog kina na otvorenom, da bi publika uživala u Sedmoj umjetnosti pridržavajući se pravila o socijalnoj distanci Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Za studente besplatno

Premda je autokino samo po sebi sigurno za posjetitelje jer ne dolaze u kontakt s ostalim sudionicama i organizatorima programa, sada su epidemiološke mjere ipak strožije. "Smanjili smo broj dostupnih mjesta na parkiralištu Beretich kako bismo mogli osigurati veći razmak među automobilima, najavili smo posjetiteljima da ne napuštaju svoje vozilo tijekom programa, a da bismo izbjegli kontakt naših djelatnika i posjetitelja, rezervacije provjeravamo putem registarskih oznaka", istaknula je ravnateljica riječkog drive-in kina.
Smanjen je broj dostupnih mjesta na parkiralištima, da bi se osigurao veći razmak među automobilima
Gledatelji su zadovoljni mjerama koje su poduzete i poštuju ih, rekla je Lidija Kramar iz Varaždina, koja ima zamjerku samo na jednu stvar. "Smatram da su poduzete mjere potrebne, ali jedino što mi se ne sviđa jest mogućnost boravka samo dvije osobe u automobilu, smatram da je to nepotrebno", iskrena je Lidija i dodaje da je čitav projekt vrlo dobro osmišljen i zanimljiv, posebice jer je riječ o prvom takvom projektu u Varaždinu. Kao veliki plus Lidija ističe da je osoblje kina uvijek dobre volje i savjesno objašnjava sve potrebne informacije prilikom dolaska. "Automobili se parkiraju na parkiralište gdje se prikazuju filmovi i zatim čekaju početak filma, a prije početka filma nam još daju neke upute što se smije, što se ne smije", objašnjava Lidija. Naše sugovornice zadovoljne su ponudom filmova. "Svake godine bude po nešto za svakoga, čini mi se da uvijek uključe jedan domaći film i jedan animirani, a naravno i popularni filmovi su uključeni", rekla je Sara i istaknula da su određena drive-in kina za studente potpuno besplatna. Često odlazi u kina i kada bi imala priliku češće ići u drive-in kina, radije bi odabrala njih. "Postavi se frekvencija na radiju te uživaš u posebnom, pomalo američkom, iskustvu", opisala je Sara.
30. travanj 2024 07:58