StoryEditor

ACID HAGS ‘Neki se pitaju koji vrag izvodimo, ali ostaju do kraja nastupa‘

Uz osnivača Aleksandra u bendu danas sviraju basist Borna Ilić i bubnjar Denis Kuzel, a upravo dolazak Denisa u Hagse Borna ističe kao prekretnicu
Autor:
Global.
09/03/2020 u 15:05 h
1584206639846_da20191204_acid_hags_10
KRISTINA DELIć
Nije lako napraviti autorski bend s originalnom glazbom u vrijeme kada je nebrojeno bendova ostavilo utisak u povijesti glazbe, no ipak se na scenu uspijevaju probiti inovativni bendovi poput Acid Hagsa. Riječ je o koprivničkom triju koji svoju glazbu, punu nepravilnih ritmova, nazivaju "psihodeličnim putovanjem kroz progresivni i ambijentalni rock s dodatkom eksperimentalnog jazza i čvrstoćom metala".

Cilj je eksperimentirati

Postava benda do danas se izmijenila više puta no to ih ne sprječava da se zabavljaju jednako dobro kao i prvih dana. Na osnivanje benda odlučio se gitarist Aleksandar Vrhovec kada mu se, nakon dugih 12 godina pauze, pojavila želja za sviranjem. Uz osnivača Aleksandra u bendu danas sviraju basist Borna Ilić i bubnjar Denis Kuzel, a upravo dolazak Denisa u Hagse Borna ističe kao prekretnicu i ponovni osnutak benda, kojemu je glavni cilj da budu inovativni. "Često ideje proizlaze zbog istraživačkog duha, odnosno želje da napravimo nešto što još mi sami nismo čuli", kaže Borna, a osnivač Aleksandar dodaje kako je ideja da glazbu stvaraju na njima osobno zanimljive i neobične načine. Bitno je, smatra, "da nije dosadna i već tisuću puta prožvakana shema". Kako se sva se trojica već dugo bave glazbom, upravo su iz dosadašnjeg iskustva i života dobili ideju za sviranje psihodelične rock-jazz-metal glazbe. Foto: Mario Grobenski Osnivanje autorskog benda nije jednostavno, no za ove dečke, tvrde, početak nije bio težak te je odmah sve teklo glatko. S obzirom na to da su već bili članovi raznih bendova, nije im manjkalo iskustva s autorskom glazbom, a kao najteži zadatak izdvajaju razumijevanje prema onome što žele ostali članovi benda postići u glazbenom smislu. "Jedino je teško bilo naći još dva uvrnuta tipa da sa mnom što ozbiljnije nastave ovo putovanje", ističe Aleksandar. Iako psihodelična glazba više nije in, ono što koprivnički dečki nude mješavina je psihodelije s progresivnim rockom, eksperimentalnim jazzom pa čak i metalom, što Aleksandar objašnjava kao inovaciju.

Publika je bonus

Od samog početka nametalo se pitanje tko će slušati takvu glazbu, ali odgovorom se nikada nisu zamarali, tvrde. Broj slušatelja raste polako, ali najvažnijim smatraju da oni uživaju u sviranju i vole to što rade. "Sviramo jer volimo svirati i stvaramo jer volimo stvarati", jednostavan je Borna, dok se Denis nadovezuje da ne podilaze publici i ne rade kompromise na tom polju. Reakcije njihove publike razlikuju se od mjesta do mjesta, a uvijek im je zanimljivo vidjeti kako iz prvotnog stanja šoka publika dolazi u stanje shvaćanja i sudjelovanja, opisuje bubnjar Denis. [caption id="attachment_16746" align="aligncenter" width="696"] Foto: Kristina Delić "Na nekim mjestima se ljudi bore sami sa sobom da shvate uopće o čemu se radi i koji vrag izvodimo, ali ostaju do kraja. S druge strane svirali smo u jednom klubu nakon rukometne utakmice s reprezentacijom i tijekom koncerta svakih nekoliko minuta je otišlo nekoliko ljudi", prepričava nam Borna. Šok i nerazumijevanje publike izazvani su činjenicom da se glazbu kakvu oni sviraju ne može čuti često, smatraju dečki. Publika ih prihvaća upravo jer oni sami istinski uživaju u onome što rade, unatoč tome što od ovog projekta ne planiraju živjeti, kažu. Acid Hags trio nema velikih planova za budućnost, ali slažu se da žele i dalje na glazbenu scenu donositi novitete i svježinu te napredovati kako auditivno, tako i vizualno. Važna je zabava.
26. travanj 2024 01:35