Foto: Pixabay

Prošlo je pola stoljeća od raspada The Beatlesa, najpopularnijeg i najutjecajnijeg benda u povijesti rock glazbe. Na današnji datum prije 50 godina Paul McCartney, član fantastične četvorke, u intervjuu je svojim odlučim ”ne”, kao odgovorom na pitanje hoće li nastaviti glazbenu suradnju s Johnom Lennonom, dao naslutiti raspad benda, kojeg su činili još i Ringo Starr te George Harrison.

Beatlesi za seminar

Beatlesi su neosporno jedan od najutjecajnijih bendova popularne glazbe, a u svojih 10 godina postojanja izdali su 13 studijskih albuma, odsvirali gotovo 1500 koncerata i, kako je Lennon rekao, dosegli “popularnost veću od Isusove”.

Studentica arheologije Anamaria Tkanc, koja je ljubav prema The Beatlesima otkrila još u osnovnoj školi, podijelila je s nama svoju priču o beatlemaniji.

“Sve je počelo kad sam u osmom razredu iz povijesti dobila seminar upravo na temu beatlemanije“, kaže Anamarija koja je popularne Beatlese godinama proučavala, a svoj prvi seminar i danas čuva.

“Uvijek će biti poseban dio mog života”, navodi Anamarija kojoj je teško opisati zašto toliko voli ovaj bezvremenski bend.

“Glupo je reći zato jer su najbolji”, smije se Anamarija. Iako je beatlemanija u pravom smislu te riječi odavno završila, njihova glazbena ostavština i danas je popularna, a albumi “Let It Be”, “Abbey Road”, “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” i “Revolver” i dalje se nalaze na popisu najprodavanijih albuma.

Raspad legendi

“Albumi prikazuju evoluciju benda, od ranijih na kojima se većinom nalaze obrade, do kasnijih gdje su stvorili vlastiti identitet”, komentira Anamarija, kojoj je najdraži album teško izabrati, ali ipak se odlučila za veću naklonost prema onim novijima. Beatlesi su joj, ističe, u velikoj mjeri utjecali na razvoj glazbenog ukusa.

“Imam doma gotovo sve ploče i uvijek im se rado vraćam, a Sgt. Pepper’s faza uvelike je doprinijela tome što sam počela slušati psihodelični rock, a ta ljubav je kasnije prerasla u ljubav prema punku”, ističe 25-godišnja studentica dokazujući kako The Beatlesi uveseljavaju već četvrtu generaciju.

Prije službenog raspada benda, kojem je prethodilo zahlađenje odnosa između Lennona i McCartneyja, bend nije svirao uživo četiri godine. Starr i Harrison su već imali solo albume, a Lennon je sa suprugom Yoko Ono osnovao Plastic Ono Band i posvetio se pacifističkom aktivizmu. Svoju grupu Wings, također sa suprugom, osnovao je i McCartney. Nakon što je 1980. godine Mark David Chapman ubio Lennona, McCartney je u nekoliko navrata izjavio da si nikad ne bi oprostio da se prije toga nije stigao pomiriti s Lennonom, a 1982. godine napisao je pjesmu “Here Today” i objasnio da je to bio način da mu iskaže koliko ga je volio.