Foto: Pixabay

PONEDJELJAK, 8. lipnja

Otvaranjem Središnje knjižnice Roma “Kali Sara” u Zagrebu, 11. po redu knjižnice nacionalnih manjina u Hrvatskoj, osigurava se kontinuitet u zaštiti i očuvanju romskog identiteta, jezika i kulture. Osim knjižne građe, romska zajednica time dobiva aktivni kulturni centar s kreativno-edukativnim događanjima.

Nova filmska večer održala se na terasi kluba Močvara. Uz projekciju filma iznenađenja, program su upotpunili Damir Karakaš i Dragan Jurak razgovorom o filmu i piscima kao i tumačem vremena visokog intenziteta u kojem živimo.

UTORAK, 9. lipnja

Međunarodni dan arhiva obilježio se u Hrvatskoj pod središnjom temom “Katastrofe u arhivima”. Arhivi su temu popratili izložbama, projekcijama, predavanjima i raznim pisanim, slikovnim, filmskim, audio i drugim sadržajima koja su, zbog trenutnih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, većinom prezentirani virtualno.

SRIJEDA, 10. lipnja

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je Javni poziv za poticaj poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama te najavila novu mjeru potpore za kulturne i kreativne industrije. S ciljem prilagodbe kulturnog i kreativnog sektora na novonastale okolnosti pandemije, natječaj je usmjeren na uspostavu alternativnih načina i modela poslovanja.

ČETVRTAK, 11. lipnja

U okviru poziva “Kina – inovativni centri” Europske komisije osigurano je više od 400.000 eura za inovativna kulturna središta vezana uz film i kinematografiju, infrastrukturno deficitarnim u pogledu kinoprikazivačkog i kulturnog sadržaja. Dobitnici sredstava su Motovun Film Festival, Hrvatski filmski savez, Kinematografija Osijek d.d, Udruga Kinookus te Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik.

PETAK, 12. lipnja

Na Strossmayerovom šetalištu na zagrebačkom Gornjem gradu započelo je jubilarno 20. Ljeto na Strossu. Manifestacija se svečano otvorila koncertom Stjepana Jimmyja Stanića. Stodnevna kulturna manifestacija u Zagrebu za posjetitelje je dostupna svakog dana od devet sati do ponoći, a nudi zanimljiv i bogat kulturni program.

Povodom dana sv. Vida, riječko Art-kino je organiziralo projekciju šest crtanih filmova o profesoru Baltazaru na Čajnom trgu. Jedna od zanimljivosti je i da su tvorci ovog animiranog filma inspiraciju za šareni Baltazar-grad pronašli su upravo u gradu Rijeci.

SUBOTA, 13. lipnja

Kazalište Mala Scena i Muzej grada Zagreba započeli su novu suradnju pod nazivom “Kazalište u muzeju” izvedbom predstave “Priča o oblaku” Ivice Šimića. Kazalište Mala Scena će u prostoru Muzeja grada Zagreba tijekom lipnja i srpnja odigrati svoja četiri naslova za djecu.