Foto: Pixabay

PONEDJELJAK, 30. ožujka

Članovi orkestra Zagrebačke filharmonije snimili su iz svojih domova skladbu “Moj Zagreb tak imam te rad” kako bi, nakon nedavnog potresa, pružili podršku svim stanovnicima Zagreba uz poruku “s ljubavlju i glazbom izaći ćemo jači”. Iz Zagrebačke filharmonije kažu kako su u ovim teškim trenucima odlučili odgovoriti onako kako najbolje znaju – glazbom te svome Gradu pokloniti tu pjesmu u znak nade i ohrabrenja. Stoga su u neformalnom izdanju iz svojih dnevnih boravaka, spavaćih i dječjih soba, kuhinja, hodnika, neki i sa, u potresu oštećenim, zidovima u pozadini, odsvirali skladbu i snimili se kako je izvode. Četverominutna skladba može se pogledati na Facebook stranici Zagrebačke filharmonije.

UTORAK, 31. ožujka

Etnografski muzej u Zagrebu pokrenuo je na svojoj Facebook stranici online program “Muzej s kauča” kroz koji će djeca i odrasli moći doznati brojne zanimljivosti iz hrvatske i svjetske baštine. Program će se održavati tri puta tjedno – utorkom, četvrtkom i subotom.
Utorkom će biti predstavljeni “predmeti s pričom” s izložbe Blago Etnografskog muzeja, koja je postavljena 2019. godine u povodu proslave 100. obljetnice muzeja. Četvrtak je rezerviran za čitanje uz najpopularnije kataloge Etnografskog muzeja. Kroz čitanje kataloga, gledatelji će moći doznati kako su se mijenjala značenja boja kroz stoljeća, ali i zašto su djevojke mladićima poklanjale crvene pisanice. Subotnji virtualni program namijenjen je djeci i roditeljima koji vole rukama stvarati, oslikavati i izrađivati zanimljive predmete. S obzirom na to da će uskoro i Uskrs, imat će priliku naučiti neke od tradicijskih tehnika izrade pisanica.

SRIJEDA, 1. travnja

Ministarstvo kulture hitnim mjerama omogućit će isplatu potpore u iznosu od 1.625,00 kn ili 3.250,00 kn neto mjesečno samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske. Potpora se odnosi na razdoblje od 15. ožujka do 15. lipnja 2020. godine i bit će podložna reviziji svakoga mjeseca, zavisno od priljevu sredstava iz državnog proračuna. Ako su samostalni umjetnici istovremeno ostvarili pravo na potporu temeljem drugih mjera Vlade Republike Hrvatske zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom, nemaju pravo na korištenje ove potpore.

ČETVRTAK, 2. travnja

Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split otvorila je u četvrtak skupnu izložbu u takozvanom proširenom Salonu Galić, s odabirom radova s dosadašnjeg izložbenog programa te udruge. Projekt predstavlja autore različitih interesa i medijskih izričaja čiji su radovi tematski povezani s novonastalom situacijom i umjetnike čiji radovi novim iščitavanjem mogu poprimiti aktualna tumačenja, naglašavaju problematiku nedostatka kritike i aktivnosti, svijesti i djelovanja u vlastitom okruženju u svrhu dobrobiti društva i okoliša.

PETAK, 3. travnja

U prvih deset dana programa “Zajc uz vas” riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, stranicu namijenjenu online praćenju aktivnosti kazališta posjetilo je više od 90.000 korisnika. Svaki video je u prosjeku pregledan 4000 puta, a neke su objave pregledane i više od 20.000 puta. Online program riječkog HNK dostupan je putem kazališnog YouTube kanala te društvenih mreža. Iz kazališta ističu kako je novi program produciran u svrhu kontinuiranog umjetničkog kontakta s publikom u doba izolacije.

SUBOTA, 4. travnja

Da bi čitalačkoj publici približili proces književnog prevođenja i ukazali na odgovornu ulogu prevoditelja, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca organiziralo je online prevodilački dvoboj između Ite Kovač i Željke Somun.

“Književno prevođenje u pravilu je samotan proces, a čitateljska javnost uvijek ima uvod u gotov, konačan proizvod, dok sve faze prevodilačkog procesa redovito ostaju skrivene i odvijaju se u dijalogu prevoditelja s tekstom”, stoji u priopćenju DHKP-a.