Foto: Pixabay

PONEDJELJAK, 29. lipnja

Ministarstvo kulture dodijelilo je preko 1,5 milijuna kuna za pilot projekt programa koji osobama s invaliditetom te djeci i mladima s teškoćama u razvoju omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja.

Otvoreno je 20. Osječko ljeto kulture projekcijom istoimenog dokumentarnog filma u režiji Borisa Šepera te koncertom Rade Šerbedžije i “Zapadnog kolodvora” na osječkom Trgu Vatroslava Lisinskog. Jubilarno izdanje manifestacije koja obuhvaća čak 46 programa iz područja kazališne, glazbene, koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti održava se do 8. srpnja sa strogim pridržavanjem epidemioloških mjera, na 15 lokacija.

UTORAK, 30. lipnja

Najavljena je 150. obljetnička sezona Zagrebačke filharmonije sa sloganom “Grlimo vas glazbom” koja će se obilježiti posebnim svečanim programom i nastupom svjetski poznatih dirigenata i solista. Koncertna sezona započet će 25. rujna, a zbog uvjeta u kojima se zgrada Dvorane Lisinski našla nakon zagrebačkog potresa, upitno je hoće li sezona biti otvorena u njoj.

SRIJEDA, 1. srpnja

Filmskim programom “Filmodrom ljetno kino” u organizaciji Udruge DOKUart započele su projekcije filmova u sklopu manifestacije “Bjelovarsko kulturno ljeto”. Na programu je 10 nagrađivanih svjetskih i domaćih filmova od čega osam igranih i dva dokumentarna, a projekcije se održavaju u Boho parku srijedom i četvrtkom sve do kraja kolovoza kada će se program zatvoriti prikazom naslova s Festivala mediteranskog filma Split.

ČETVRTAK, 2. srpnja

Sedmo izdanje Diversions International Short Film Festival započeo je u kinu Zelina u Svetom Ivanu Zelini odabranim hrvatskim kratkometražnim filmovima. Program trodnevnog festivala istovremeno se prikazivao uživo te na festivalskoj službenoj mrežnoj stranici. Natjecateljski program sastoji se od 44 kratkometražna filma međunarodne produkcije, a festival je otvoren projekcijom sedam hrvatskih kratkometražnih filmova.

Započeo je 13. Festival mediteranskog filma Split premijerom hrvatskog filma “Mater” u ljetnom kinu Bačvice. Filmski naslovi koji će biti prikazani dolaze iz čak 19 zemalja. Desetodnevni Festival prvi je filmski festival u Hrvatskoj, ali i među prvima u svijetu, koji se održava nakon povratka publike u kina zbog epidemiološke pandemije.

PETAK, 3. srpnja

Zagrebačka kinopremijera nagrađivanog dokumentarca “Da je meni ono što mi nije” redateljice Višnje Skorin prikazana je na Ljetnoj pozornici Tuškanac uz gostovanje filmske ekipe. Film je svjetskom premijerom održanom na Sarajevo Film Festivalu bio među pet najboljih filma prema glasovima publike, a njegovom projekcijom otvoren je i prošlogodišnji opatijski Liburnia Film Festival.

SUBOTA, 4. srpnja

Drugo izdanje desetodnevnog “Ritam Mediterana”, međunarodnog festivala okusa, mirisa, boja i zvukova mediteranskih zemalja, održava se na zagrebačkom Strossmayerovom trgu. Festival uključuje kulutrno-umjetnički i gastronomski program u suradnji s veleposlanstvima Turske, Španjolske, Izraela, Maroka i Italije.

Zagrebačko kazalište mladih održalo je premijeru predstave “Monovid-19” u kojoj je 19 dramskih pisaca monološki pričalo o životu u doba krize izazvane pandemijom koronavirusa. Pričalo se o ponovnom susretu publike i kazališta, nedostajanju kazališnih dvorana i ponovnom ostvajanju njegovih prostora, američkoj i europskoj dominantnoj politici, patrijarhizmu, strahovima i nadanjima, neodgovorenim pitanjima te smijehu usprkos kriznim vremenima.